La justícia britànica manté l'ordre d'arrest contra Julian Assange

El Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de l'ONU va dictaminar fa dos anys que el fundador de WikiLeaks hauria de ser lliure i rebre una compensació
El fundador de Wikileaks, Julian Assange
El fundador de Wikileaks, Julian Assange | ACN

L'ordre de detenció britànica contra el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, encara és vàlida, segons ha dictaminat aquest dimarts un tribunal a Londres.La decisió arriba després que els advocats d'Assange presentessin una petició de retirada de l'ordre al·legant que ha "perdut el sentit" perquè Suècia va retirar els càrrecs per un suposat delicte d'abusos sexuals. L'any 2012, Assange es va refugiar a l'ambaixada de l'Equador a Londres per evitar ser extradit als Estats Units, on el busquen per haver revelat secrets d'estat amb les filtracions de WikiLeaks. La jutgessa ha assegurat que Assange va vulnerar les condicions de la seva llibertat condicional a Londres a l'entrar a l'ambaixada i que, per tant, encara que Suècia ja no el reclami, pot ser detingut si en surt. Sota custòdia britànica, el seu equip tem que sigui després entregat als EUA. 


Precisament fa dos anys el Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de l'ONU va dictaminar que Assange hauria de poder ser lliure i ser compensat. Es tracta del mateix òrgan a què acudeixen els empresonats catalans Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Els seus dictàmens, per això, no són vinculants. 


El líder de WikiLeaks porta 5 anys i mig a l'ambaixada equatoriana, on segons els seus advocats, la seva salut física i mental ha deteriorat molt. Fa unes setmanes, el Regne Unit va rebutjar la petició d'Equador d'oferir-li estatus diplomàtic, el que li hagués permès abandonar el país.
Comentaris

envia el comentari