El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els líders europeus inicien la negociació del pla de recuperació
  • CA

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea inicien aquest divendres la negociació del pla per rellançar l’economia europea després de la crisi provocada per la covid-19. Els líders europeus es tornen a trobar per videoconferència en el que és la primera discussió sobre la proposta econòmica presentada per la Comissió Europea, que posa sobre la taula un fons de recuperació de 750.000 milions d’euros -500.000 milions en transferències i 250.000 en préstecs- i un pressupost per als pròxims set anys d’1,1 milions. La reunió d’aquest divendres servirà per calibrar la negociació i saber quines són les posicions dels diferents estats, però no es preveu que es prengui cap decisió.

Amb la presentació de la proposta de la Comissió Europea, s’inicia ara la pugna entre els estats per negociar el pla per a la recuperació. Fonts comunitàries asseguren que continuen havent diferències entre els estats, però subratllen que les posicions s’han flexibilitzat més que en la negociació del febrer per definir el pressupost europeu.

Els quatre ‘frugals’ –Països Baixos, Suècia, Àustria i Dinamarca- són els que parteixen d’una posició més enrocada. Accepten un pla de recuperació, però d’una mida limitada i basat en préstecs que vagin a parar exclusivament a pal·liar els efectes de la pandèmia, segons han explicat els primers ministres dels quatre estats en un article conjunt al ‘Financial Times’.

Tanmateix, fonts comunitàries apunten que “les delegacions estan abaixant el to en les últimes setmanes, probablement perquè es tracta d’una crisi excepcional”. Segons les mateixes fonts, un posicionament com l’expressat en l’article és “normal” abans d’una cimera com la d’aquest divendres. “És normal que estiguin fent el joc de ser durs”, indiquen.

A banda dels quatre ‘frugals’, també hi ha reticències per part d’alguns estats de l’est que temen que es puguin desviar fons de cohesió, dels quals en són beneficiaris, per finançar l’impacte de la pandèmia.

A banda del volum del fons de recuperació i la proporció d’ajudes i préstecs, els estats també abordaran en la negociació quins han de ser els criteris d’assignació dels recursos, la durada del fons, les condicions a les que s’associen els diners i el volum i finançament del pressupost europeu per als pròxims set anys.

Un acord al juliol seria “apropiat”

“Hi ha un ‘momentum’ en què seria apropiat per a la Unió Europea tenir un acord abans de l’estiu”, apunten fonts comunitàries, que no descarten que al juliol els líders europeus es puguin trobar presencialment a Brussel·les. “Estem treballant en diferents opcions per al juliol”, afirmen.

Diverses han estat les veus, tant de les institucions europees com dels estats, que apressen per aconseguir un acord al juliol. En una intervenció al Bundestag, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assegurat que “el millor” seria tancar un acord abans de l’aturada d’estiu perquè tant l’Eurocambra com els parlaments estatals el puguin ratificar durant la segona meitat de l’any. Des del govern francès també han reivindicat la necessitat d’assolir un acord durant el mes de juliol.

Al seu torn, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha avisat en una intervenció a l’Eurocambra que la Unió Europea “no es pot permetre un retard” en l’aprovació del pla, mentre el president del Consell, Charles Michel, ha instat els líders ha aconseguir un acord “tan aviat com sigui possible”.

Tant des de les institucions europees com dels estats es coincideix que no es podrà tancar cap acord fins que no hi hagi una negociació presencial entre els líders. “No hi ha passadissos en les reunions per videoconferència”, diuen fonts comunitàries, que subratllen que cal una trobada física per tancar els detalls d’un acord com el del pla de recuperació.

Segons les mateixes fonts, que la pròxima cimera sigui presencial depèn exclusivament que des de tots els estats es pugui viatjar. “Depèn de la possibilitat que els líders dels estats membres puguin viatjar. El problema és més a les capitals que a Brussel·les”, indiquen.

Espanya vol un “compromís” de tancar l’acord al juliol

Fonts diplomàtiques espanyoles no descarten que pugui haver dues cimeres durant el mes de juliol i que sigui el mes que ve quan es pugui tancar un acord. “Confio que tinguem com a mínim el compromís d’acabar la negociació al juliol”, indiquen.

Per Espanya, la proposta de la Comissió “va en la direcció correcta”, tant pel que fa al volum del fons com a la proporció d’ajudes i préstecs. A més, fonts diplomàtiques accepten que els fons tinguin la mateixa “condicionalitat” que altres programes europeus.

“No és res nou i tot té una lògica en la qual Espanya està molt còmoda”, apunten fonts diplomàtiques espanyoles abans d’una cimera que servirà per calibrar si és possible assolir un acord al juliol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa