Els líders europeus no aconsegueixen consensuar mesures contra la Covid

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea no han aconseguit consensuar les noves mesures que cal imposar per frenar l’augment de contagis de Covid-19 causats per la ràpida propagació de la variant òmicron. Malgrat apostar per fer “esforços continuats de coordinació” en les accions, entre els 27 es mantenen les diferències sobre la petició d’alguns països, com Itàlia, Portugal o Irlanda, d’una prova negativa de Covid-19 als viatgers de la Unió Europea, inclosos els vacunats.

En les conclusions de la trobada dels líders, els 27 apunten que les mesures han d’estar basades en “l’evidència científica” i no han de “perjudicar” la lliure mobilitat en territori comunitari, però sense assenyalar cap mesura concreta. Els 27 tampoc no s’han aconseguit posar d’acord sobre la durada de la validesa del certificat de vacunació i es limiten a subratllar que cal “una estratègia coordinada”. En el que sí coincideixen és en la importància de la vacunació per fer front al virus i assenyalen que les dosis de reforç són “crucials i urgents”.

En el debat sobre la Covid-19, un parell de líders també han introduït la qüestió de la vacunació obligatòria, segons apunten fonts comunitàries, però no ha estat “al centre del debat”, segons afirmen.

Pel que fa a les peticions de proves negatives de Covid-19 a persones comunitàries vacunades introduïdes per alguns països, fonts de la delegació espanyola indiquen a l’Agència Catalana de Notícies que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat a la resta de líders que cal evitar les accions unilaterals.

A Catalunya, el comitè d’experts contra la covid-19 que assessora el Govern està pressionant perquè s’introdueixin mesures estrictes que suposin un fre a l’augment de contagis de la sisena onada. Aquest comitè es reunirà demà a la tarda per acabar de tancar un document amb propostes que lliurarà a Salut per tal que l’estudiï. Els dictàmens d’aquest grup són consultius, però no vinculants per al Govern. Les alarmes locals s’activen després de la petició feta ahir a nivell europeu perquè els països apliquin més mesures.

Nou comentari