L'Equador vota en referèndum a favor d'eliminar la reelecció indefinida al país

El 64,3% de la població vota a favor d'esmenar la Constitució perquè les autoritats puguin ser reelegides
President Constitucional de la República de l'Equador, Lenin Moreno.
President Constitucional de la República de l'Equador, Lenin Moreno. | Europa Press

 

El Consell Nacional Electoral (CNE) de l'Equador ha anunciat aquest diumenge que, segons els resultats corresponents al recompte ràpid del referèndum celebrat durant la jornada, els votants s'han pronunciat a favor d'eliminar la reelecció indefinida.

 

La presidenta de l'organisme, Nubia Villacís, ha destacat que amb un marge d'error de l'u per cent, el 'sí' s'ha imposat en totes les preguntes del referèndum, que ha pres el caire d'un plebiscit sobre el suport a l'actual mandatari, Lenín Moreno, i el seu antecessor, Rafael Correa.


 

D'aquesta manera, el 64,3% de la població ha votat a favor "d'esmenar la Constitució de la República de l'Equador perquè totes les autoritats d'elecció popular puguin ser reelegides un sol cop per al mateix càrrec".

 

El mateix Moreno s'ha pronunciat minuts després de l'anunci del CNE, i ha subratllat que "no tornaran ja els vells polítics". "Tenen l'obligació de renovar-se", ha ressaltat, tal com ha recollit l'agència britànica de notícies Reuters.

 

Així mateix, ha ressaltat que la victòria en el referèndum ha estat "contundent", en un missatge en el seu compte de la xarxa social Twitter. "La victòria del 'sí' és la victòria del país", ha afegit, amb l'etiqueta #EcuadorDijoSí.


El mandatari ha fet a més una crida a la unitat, i ha ressaltat que "la unitat, la pau i el treball han de ser les prioritats de les autoritats". "La confrontació va quedar enrere i és hora de tornar a abraçar-nos", ha resolt, segons ha informat el diari local 'La Hora'.

 

El Govern de l'Equador ha assegurat que el referèndum no té "una dedicatòria especial". No obstant això, tots han llegit el desig de Moreno d'impedir que Correa, una figura encara molt popular a l'Equador, torni al Palacio de Carondelet després d'un parèntesi de tan sols quatre anys.

 

Correa no en té cap dubte: "Òbviament que és contra mi". L'expresident sosté que, si triomfa el 'sí', l'Executiu aplicarà de manera retroactiva aquesta esmena constitucional "perquè es compti la reelecció del 2008 i no pugui participar" mai més en unes eleccions presidencials.

Comentaris

envia el comentari