El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència Nacional arxiva la querella contra el líder del Front Polisario
  • CA

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat l’arxivament de la querella de l’Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans (ASADEH) contra el líder del Front Polisario Brahim Ghali per delictes de genocidi en relació amb fets presumptament comesos contra ciutadans marroquins entre 1975 i 1990. El magistrat considera que els fets estarien prescrits i que a més no s’ha acreditat la comissió del delicte de genocidi. Considera també que els testimoniatges contradiuen les afirmacions de la querella.

La querella es va presentar l’any 2008 contra tretze militars marroquins per delictes de genocidi en concurs amb assassinat, lesions, detenció il·legal, terrorisme, tortures i desaparicions presumptament comeses entre 1975 i 1990. El jutge explica en el seu escrit que, en virtut del Codi Penal vigent (el de 1973) en l’època en les quals es van cometre els fets, els delictes estarien prescrits en haver excedit els 20 anys previstos en la llei. Recorda, a més, que l’esmentat Codi Penal no contemplava la regulació del delicte de genocidi imputat en la querella i que va ser el Codi Penal de 1995 el que va incorporar aquest delicte i el va declarar imprescriptible.

No obstant això, Pedraz afegeix que, sense necessitat d’analitzar si els fets podrien constituir el delicte de genocidi, les conductes exposades en la querella no integren tots els elements que requereix aquest tipus delictiu, això és, “la intenció conjunta que guia segons la querella als assassinats i tortures als dissidents de destruir totalment o parcialment el propi grup nacional al qual pertanyen. No hi ha rastres d’aquests subgrups en els quals divideixen al Poble Sahrauí segons la seva localització geogràfica”, explica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa