El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La ultradreta de Le Pen, lluny de la victòria prevista en les eleccions regionals de França
  • CA

Després d’una campanya en què la ultradreta de Marine Le Pen tenia les opcions reals d’encapçalar les eleccions regionals de França, els primers resultats oficials s’allunyen d’aquest pronòstic i el seu partit, Reagrupament Nacional, es queda amb el 20,17 per cent dels vots, segons els resultats recollits per BMFTV. Amb el 76 per cent dels vots escrutats, els partits afins al president francès, Emmanuel Macron, amb La República en Marxa al capdavant, sumarien un 10,9 per cent de vots, el que el situa en cinquè lloc mentre que la dreta conservadora i l’esquerra resisteixen al capdavant en la majoria de les regions.

Davant d’aquests resultats, Le Pen ha demanat als seus votants que “no es deixin influir pels resultats de la primera volta i que mobilitzin els seus esforços per arrabassar les victòries que França necessita”. D’altra banda, l’abstenció ha arribat al seu històric amb el 66,1 per cent del que estaria així lluny de l’50,09 per cent de la votació de 2015 o de l’53,67 de 2010. Si es confirma, aquesta xifra és només comparable a la del referèndum de 2000 per a la reducció del mandat presidencial a cinc anys, quan es va arribar al 69,81 per cent d’abstenció.

Aquestes eleccions se celebren en dues rondes a excepció que un partit obtingués la majoria absoluta. La segona volta està prevista per diumenge que ve, 27 de juny.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiT a juny 21, 2021 | 09:40
    JordiT juny 21, 2021 | 09:40
    No ploris Vendetta!
  2. Icona del comentari de: Ramon a juny 21, 2021 | 11:15
    Ramon juny 21, 2021 | 11:15
    Allò tan comú i electoralment potent a tants i tants països democràtics europeus que tots els mitjans de Catalunya anomenen "ultradreta", quan no arriba a governar sol ser perquè els partits que ocupen els espais centrals n'assumeixen en bona part el discurs que l'havia fet créixer. No fa gaire Macron li va retreure a Le Pen massa moderació en relació amb la islamització! A Alemanya va passar quelcom per l'estil amb els verds. Bona part d'aquell discurs també va ser assumit pels partits centrals i, patapam, creixement dels verds estroncat. No hi ha millor sistema polític que el democràtic. En lloc d'empescar-se xuminades happyflowers en el temps lliure més valdria que un cop alliberats d'Espanya ens limitéssim a intentar imitar les formes democràtiques.
  3. Icona del comentari de: Ramon a juny 21, 2021 | 11:42
    Ramon juny 21, 2021 | 11:42
    L'electorat francès que l'espai mediàtic de Catalunya anomena "ultradreta" prové de l'antic electorat comunista. L'obrer que votava PCF ara vota Le Pen. També Trump va arribar a la presidència d'Amèrica amb el vot del blue collar worker. Els darrers resultats electorals madrilenys podrien ser la premonició de quelcom similar a Espanya? (Na Díaz Ayuso ja va engaltar-los l'altre dia a sociates i comunistes que "Oblídense del Cinturón Rojo!"). Ho dubto molt. Madrid és un cas especial. La resta d'Espanya (inclosa l'Espanya tavernària, els plantejaments liberals no crec que ni els entengués). I fins i tot en el cas madrileny m'ensumo que l'èxit del PP tenia tant o més component anticatalà com ideològic. Aquesta és la gran sort que tenim. La catalanofòbia esguerra vegada rere vegada els plans del tripartit i per tant juga a favor nostre.
  4. Icona del comentari de: Ramon a juny 21, 2021 | 13:35
    Ramon juny 21, 2021 | 13:35
    Qualsevol posició política de gairebé qualsevol partit de qualsevol arc parlamentari europeu, sigui de ses esquerres, de sons centres o de ses dretes, la trasllades a Catalunya, idèntica, calcada, i tant el tripartit com la CUP automàticament la titllen de "fatxa". Però això ja succeïa en el manicomi tardoantifranquista progre, on "la dreta" era el PSUC. Aquesta visió tan esbiaixada de la política i tan allunyada del món real té relació directa amb la manca d'estat propi. Si tinguéssim estat propi s'acabaria de pet tantíssima volada de coloms pijoprogre (tota emancipació comporta major llibertat però també major responsabilitat). Però, és clar, aquesta pertorbació, aquesta alienació política, aquest viure en un Gran Parc Temàtic Progre on fins i tot la publicitat dels bancs assumeix els mantres i la xerrameca pijoprogre, tota aquesta burrície Espanya a sobre l'alimenta perquè per ells sempre millor que les polititzacions catalanes siguin pijoesquerranistes que nacionals catalanes. I d'aquesta manera serà impossible la llibertat de Catalunya perquè ells, els espanyols, sempre tindran manera de dividir-nos així com de tenir-nos de palmeros de l'Espanya d'esquerres simplement perquè no mani l'altra. Som així perquè no tenim estat propi. I no tindrem estat propi mentre que continuem sent així. La normalització de la visió de la política, llur adequació a com es viu el tema dretes i esquerres a les democràcies, és condició prèvia i indispensable perquè puguem plantejar-nos amb alguna possibilitat la independència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa