La UE rebutja suprimir les patents de les vacunes

Confia acordar "la difusió de la tecnologia" amb les farmacèutiques

La Unió Europea rebutja suprimir les patents de les vacunes contra la covid-19 perquè confia poder tancar acords amb les farmacèutiques perquè “difonguin la tecnologia i el coneixement” dels seus vaccins. En la discussió d’aquest dijous a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) sobre la supressió de les patents de medicaments, vacunes, proves de diagnòstic i altres tecnologies relacionades amb la covid arran de la proposta de l’Índia i Sud-àfrica, els estats del bloc comunitari han defensat la necessitat “d’augmentar” la producció de vacunes, però no a través de la supressió de les patents sinó a través d’acords amb les empreses, segons assenyalen fonts comunitàries a l’ACN. 

“El que més es necessita ara, més enllà del desenvolupament de les vacunes, és augmentar la manufactura dels vaccins i la millor manera d’aconseguir-ho és amb la difusió de la tecnologia i el coneixement amb els que les han desenvolupat a través d’acords de llicència”, apunten fonts comunitàries, que afegeixen que en el marc de l’OMC és possible establir aquests acords. Així, la UE manté el seu rebuig, juntament amb altres països rics com els Estats Units, el Regne Unit o Austràlia, contra la proposta de supressió de les patents, que té el suport d’uns 100 països, majoritàriament pobres. Amb aquesta iniciativa busquen augmentar la producció perquè permetria donar entrada a més fabricants

Amb tot, fonts comunitàries no descarten forçar les farmacèutiques a compartir la tecnologia i el coneixement sobre les vacunes en cas que s’hi neguin. “Les normes de l’OMC són suficientment flexibles com per abordar problemes de llicència sobre la tecnologia i el coneixement de les vacunes i inclouen la concessió de llicències obligatòries sense el consentiment del propietari“, indiquen. Aquestes llicències obligatòries permeten a les autoritats concedir llicències a empreses o persones per fabricar, usar o vendre un producte sense el vistiplau del propietari de la patent. Es poden fer servir en moments d’emergència com la causada per la covid-19.

Comentaris

    miquel puigpelat 04/02/2021 4:45 pm
    D'on sucarien els polítics?
    fat boy 04/02/2021 4:15 pm
    Aixo, que suprimeixin les patents i a la propera pandemia que ens diguin que prenguem Aigua del Carme que ells no es tornen a gastar un ral perque despres els robin la feina feta per la cara.

Nou comentari