La primera mòmia egípcia embarassada sorprèn uns investigadors

Fins ara es creia que es tractava de la mòmia d'un sacerdot

Una mòmia egípcia que fins ara es creia que era un sacerdot ha resultat ser finalment una dona embarassada. Aquest descobriment sorprenent, el primer d’aquest tipus a tot el món, el van fer científics polonesos del Projecte Mòmia de Varsòvia. L’equip, que des del 2015 treballa per examinar a fons les mòmies humanes i animals de l’Antic Egipte al Museu Nacional de Varsòvia, va descobrir la identitat veritable del cos després d’haver detectat un petit peu a l’abdomen en una exploració, informa la CNN.

Segons Marzena Ożarek-Szilke, antropòloga i arqueòloga de la Facultat d’Arqueologia de la Universitat de Varsòvia, ella i els seus col·legues ja havien fet el resum de les investigacions i es preparaven per presentar les conclusions per a publicar-les: “Amb el meu marit Stanisław, un arqueòleg d’Egipte, vam fer una última ullada a les fotografies i vam observar a l’abdonmen de la dona morta una imatge familiar per a qui ha estat pare de tres nens: un peu petit”.

Wojtek Ejsmond, un dels tres cofundadors del Projecte Mòmia de Varsòvia, ha explicat a la CNN qua la mòmia va arribar a Polònia el 1826. En aquell moment es creia que era una dona, però la visió va canviar durant la dècada de 1920 quan es va traduir una inscripció al sarcòfag per revelar el nom d’un sacerdot egipci, Hor-Djehuty. Tot i que pertany a la Universitat de Varsòvia, la mòmia està cedida al museu des del 1917, on s’exhibeix.

Durant la investigació, l’equip va revelar algunes pistes interessants. Mitjançant la tomografia per ordinador, que va permetre no haver d’eliminar els embenatges de la mòmia, van trobar que el cos tenia una delicada estructura esquelètica. Una anàlisi més detallada va convèncer els investigadors que el cos era femení ja que no hi havia cap signe de penis. Una visualització 3D del cos mostrava clarament els cabells llargs i arrissats i els pits momificats, segons l’equip.

Nou comentari