La CDU d’Angela Merkel pateix una davallada històrica a les eleccions regionals

Els resultats són interpretats en clau nacional com un plebiscit de la gestió del coronavirus

La Unió Cristiano Demòcrata (CDU) de la canceller Angela Merkel ha sofert un revés en les eleccions regionals d’aquest diumenge, amb mínims històrics a les regions de Renània-Palatinado i Baden-Wurtemberg, segons les enquestes a peu d’urna. Els resultats, interpretats en clau nacional com un plebiscit de la gestió del coronavirus del govern de gran coalició entre la CDU i el Partit Socialdemòcrata (SPD), vaticinen a més una consolidació dels Verds com a primera força en Baden-Wurtemberg i el manteniment del SPD a Renània-Palatinat.

Aquesta és la primera cita d’una sèrie d’eleccions regionals fins a les federals de setembre, marcades per l’absència de Merkel per primera vegada com a candidata des de 2005. “Ens hauria agradat un resultat millor”, ha declarat el secretari general de la CDU, Paul Ziemiak. En concret, l’enquesta difosa per la televisió pública ARD situa als Verds amb un 31 per cent de suport en Baden-Wurtemberg (0,7 per cent més que en les eleccions de 2017), seguits per la CDU (23 per cent i 4 punts menys), SPD (12 per cent, -0,7 per cent) i la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD, 11,5 per cent, 3,6 punts menys). El Partit Liberal Demòcrata (FDP) empataria amb AfD en percentatge (3,2 punts més). A Renània-Palatinado l’SPD es manté com a primera força política (34,5 per cent, 1,7 punts menys que fa quatre anys), per davant de la CDU (26 per cent, -5,8), AfD (10,5, -2,1), FDP (6,5, +0,3) i Els Verds (8,5, +3,2). Entra en el Parlament regional Votants Lliures, una formació de centre que ha sumat un 5,5 per cent de vots.

L’Esquerra es queda fora en tots dos parlaments regionals amb un 3,5 i un 2,5 per cent de suport, lluny del 5 per cent mínim per a obtenir representació, segons l’enquesta elaborada per a ARD per Infratest-Dimap. A BadenWurtemberg mantindrà així el poder el primer ministre regional Winfried Kretschmann, de 72 anys, arribat al càrrec fa ja deu anys, després del desastre nuclear de Fukushima. A Renània-Palatinat serà la socialdemòcrata Malu Dreyer la que continuarà mantenint al SPD en el poder, que ostenta des de fa tres dècades.

Els experts demanen en qualsevol cas cautela perquè l’enorme nombre de vots per correu degut al coronavirus resten validesa als sondejos a peu d’urna. S’estima que un de cada cinc vots seran vots per correu.

Nou comentari