El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Eurogrup rebutja la pròrroga de rescat que demana Grècia
  • CA

Els ministres d’Economia de l’eurozona han rebutjat aquest dissabte la pròrroga del rescat que havia demanat el Govern grec per donar temps al referèndum previst per al cinc de juliol perquè considera que les propostes dels creditors ja han estat rebutjades. L’Eurogrup ha decidit fer una nova reunió però sense el ministre de Finances grec, Yanis Varoufakis, per seguir debatent un “pla B” per Grècia, és a dir, com gestionar la possible suspensió de pagaments i sortida d’Atenes de l’euro.

El rescat expira dimarts que ve 30 de juny i a partir de llavors Atenes ja no tindrà accés a assistència financera de la UE. Grècia ha de fer a més un pagament de 1.500 milions al Fons Monetari Internacional (FMI) el mateix 30 de juny, i el Govern de Syriza ha dit que no disposa de diners per fer-ho.

Els ministres han eludit aclarir si la ruptura de les negociacions significa que Grècia haurà d’imposar controls de capital o decretar vacances bancàries a partir de dilluns i han dit que la decisió correspon al Govern de Syriza. “No és el meu problema” el que els passi als bancs grecs, ha dit cruament el secretari d’Estat de Finances holandès, Eric Wiebes.

“Estic sorprès de manera molt negativa per la decisió del Govern grec. Aparentment han rebutjat les últimes propostes sobre la taula de les tres institucions (de la troica) i sobre aquesta base negativa han proposat al parlament convocar un referèndum amb una recomanació també negativa”, ha dit el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a la seva arribada a la reunió d’emergència sobre Grècia, la quarta en una setmana. A més, ha deixat clar que la consulta grega “tanca la porta” a negociar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa