El Kurdistan celebra el referèndum d’independència, rebutjat per les autoritats de l’Iraq

A nivell internacional, Turquia i l'Iran s'hi oposen
Masud Barzani
Masud Barzani | EUROPA PRESS

El president de la regió autònoma iraquiana del Kurdistan, Masud Barzani, ha defensat aquest diumenge la necessitat del referèndum d’independència previst per aquest dilluns i ha fet una crida a la calma dels països veïns, inclòs Iraq, reivindicant la seva tasca en pro de l’estabilitat regional i contra el terrorisme. “Hem arribat a la conclusió que només amb la independència podem garantir un futur”, ha afirmat Barzani en una compareixença davant de periodistes locals i estrangers. “Faig una crida a la gent del Kurdistan perquè votin i mantinguin la pau”, ha afegit.


 

Per Barazani, “l’oposició al referèndum és la negació de l’existència del poble del Kurdistan”, un “primer pas” que obre un procés de diàleg amb la resta de països de la regió i amb Iraq en primer lloc. Quant a la relació amb Iraq, Barzani ha argumentat que “l’associació ha fracassat” i ha denunciat que el govern iraquià “incompleix la constitució” amb la seva actitud contraria al referèndum. “No volem repetir una experiència amb fallida com Bagdad”, ha assenyalat.

 

En concret, s’ha referit a incidents històrics en els quals “Iraq ha privat els kurds dels seus drets i els ha humiliat”. “En el poder han canviat algunes cares, però no ha canviat la mentalitat d’Anfal”, l’ofensiva militar iraquiana contra la població kurda de finals de la dècada de 1980, considerada com a genocidi, ha denunciat Barzani.


Així, “només la independència pot guarir part del dolor de les famílies dels màrtirs”. “A partir d’ara el nostre diàleg amb Bagdad serà només sobre com convertir-nos en veïns”, ha indicat, i s’ha referit en particular a la participació dels militars kurds, els peixmerga, en l’ofensiva contra l’Estat Islàmic. “Els peixmerga estan preparats per seguir amb les accions contra l’Estat Islàmic conjuntament amb les forces iraquianes”, ha assegurat, a la vegada que ha recordat que “si no fos pels kurds, Iraq hauria perdut la seva integritat territorial el 2005”.

 

Quant a Turquia, Barzani ha expressat el seu desig de que no tanqui la frontera, una mesura “que no beneficia cap dels dos costats”. “Hem demostrat a Turquia i a la comunitat internacional que no som una amenaça per l’estabilitat”, ha afegit. Aquest dilluns se celebra el referèndum d’independència del Kurdistan a pesar del rebuig de les autoritats iraquians i de països com Turquia i Iran, que temen que un Kurdistan independent atiï les aspiracions separatistes de les seves pròpies poblacions kurdes.

Comentaris
Capitá ACAB
Desde luego, tiene cojones que un país como Irak, asolado por la guerra, con violencia, atentados y grupos paramilitares por doquier permita -aunque ya ha anunciado que no reconocerá su resultado- al pueblo del Kurdistán la libre celebración de un referéndum L-E-G-A-L de autodeterminación. Es lamentable que, hasta un país de tan dudosas garantías democráticas como Irak, aventaje a España en derechos civiles tan básicos como ese. ¡Háztelo mirar, Mariano!

envia el comentari