Joe Biden diu que Rússia va interferir en l'1-O

L'exvicepresident dels EUA durant l'etapa d'Obama sosté que Putin ha llançat una croada particular contra les "democràcies occidentals"
Barack Obama i Joe Biden
Barack Obama i Joe Biden | ACN

L'exvicepresident nord-americà Joe Biden (durant l'etapa de Barack Obama) ha acusat el president rus, Vladimir Putin, d'haver llançat una croada particular contra les "democràcies occidentals", a les quals considera la "major amenaça" per a Rússia, i en què s'emmarca els intents de Moscou d'interferir en processos electorals a tot el món, com el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre.

 

Segons argumenta Biden en un extens article publicat en la revista Foreign Policy, per "salvaguardar el seu sistema cleptocràtic, el Kremlin ha decidit portar la lluita més enllà de les fronteres russes per atacar el que percep com la major amenaça externa en la seva supervivència: la democràcia occidental".


 

"Atacant Occident, el Kremlin desvia l'atenció de la corrupció i el malestar econòmic a casa, activant les passions nacionalistes per reprimir la dissidència interna i manté les democràcies occidentals a la defensiva i preocupades amb les divisions internes", ha afegit Biden, subratllant que amb això Moscou "consolida el seu poder a casa i exerceix una influència il·limitada" en el seu entorn.

En aquest sentit, l'exvicepresident nord-americà ha dit que el govern rus "està atacant sense pudor els pilars de la democràcia occidental al món" mitjançant "atacs coordinats en molts terrenys -militar, polític, econòmic, informatiu- usant una varietat de mitjans oberts i encoberts".


 

Biden cita en concret la intervenció militar a Ucraïna i Geòrgia, i també "eines més subtils per subvertir les democràcies a Europa occidental i els Estats Units". Així, recorre a intermediaris que "propaguen desinformació usant comptes falsos a xarxes socials" i s'elaboren missatges a mesura per a grups demogràfics específics, depenent dels objectius del Kremlin, que van des de descoratjar la participació electoral a fomentar l'assistència a mítings dels candidats favorits de Rússia", explica Biden.

 

Això és el que es va intentar fer en les eleccions als Estats Units i també a França, però en aquest cas "l'ampli coneixement de la implicació russa en la campanya nord-americana en certa manera va reduir l'avantatge del Kremlin", prossegueix en el seu argumentari.


Segons explica, això no va fer que Rússia cedís, sinó que "ha donat passos similars en un ampli ventall de països europeus, inclosos els referèndums als Països Baixos (sobre la integració d'Ucraïna a Europa), Itàlia (sobre reformes del govern) i a l'Estat espanyol (sobre la independència de Catalunya)", sosté Biden, que no entra en més detalls sobre quin va ser exactament l'actuació de Rússia.

 

Així mateix, denuncia que el Kremlin va treballar per fomentar el vot d'Alternativa per a Alemanya (AfD) a les eleccions de setembre passat i fa el mateix per donar suport a la ultradretana Lliga Nord i els "populistes" del Moviment 5 Estrelles a Itàlia.
Comentaris
Miquel
Estos de USA ya se están poniendo la venda antes que la herida.Buscando a un enemigo para seguir con su hegemonía del dolar.El imperio se tambalea, Rusia y China dentro de unos años pasarán delante de USA.
F.
Ja ens agradaria,ja,que algú s'apiadés dels catalans i ens ajudessin,però com es pot veure,més aviat és a l'inrevès,tots els països passen de nosaltres.
Llibertat presoners polítics
"No entra en detalls". Però com dimonis va intervenir Rússia en l'1 d'octubre? Potser emmetzinant o entrenant policies espanyols per a que embogissin i fotessin llenya a ciutadans pacífics que volien votar? Ja n'hi prou de tantes poca-soltades, els catalans volem un estat independent com ja tenen més de 190 estats al món, la resta sobra.
Llibertat, fraternitat, igualtat: Som república
Si us plau, publiqueu notícies contrastades i coherents, no pas poca-soltades que "no entren en detalls".
Demà m'afaitaràs que avui no tinc el ral.
Ha ha el procés cap a la independència porta anys, i ve-t'ho ací que Rússia, sense "entrar en detalls" tot d'una intervé l'1 d'octubre d'enguany...
Proves?
Parla per parlar. No sé pas com podria haver influït. Fent una trucada a la gent gran perquè anessin a votar? En canvi de les inferències dels USA a l'Amèrica llatina si hi han proves, com l'afer Iran-Contra o el cop de Pinochet
Eduard
Aquest home no carbura be. Deu estar mamat per a dir aquestes parides
Kadra
Neoliberals d'esquerra o dreta que s'han carregat la democràcia, endosen la culpa a d'altres i tracten que la seva pròpia m... no els esquitxi.
Friheden
L’única que va intervenir violentament va ser la dictadura d’Espanya.
doncs si Rusia ha intervingut a Catalunya...
o ho ha fet del cantó dels feixistes espanyols o ho ha fet tant malament com ha pogut, a vistes del resultat....quina trola!
Simonet
Un altre embustero com el Donald. Als USA ja fa anys que s'anava preparant la moda de la post-veritat i ara la volen propagar pertot arreu
Sens dubte Russia proba d'interferir pero fer anar aquest argument per axafar l'ansia de llibertat d'un poble com els EEUU van fer ells mateixos
Es fer trampa. Els moviments populars els fan molta por, sobretot els que NO son violents, perqué no els poden aixafar fisicament, ho han de fer per medi de la misinfirmació de la que acusen als seus amics. Al final tots juguen al mareix. Axafar als petits.
Albert
Si Putin vol atacar les democràcies occidentals, Espanya no ha de patir per res.
Arnau Estanyol
"Atacant les democràcies occidentals"? Suposo que aquí no està inclosa Espanya, oi? Perquè de democràcia en té ben poc.
remigio III
"Atacant Occident, el Kremlin desvia l'atenció de la corrupció i el malestar econòmic a casa, activant les passions nacionalistes per reprimir la dissidència interna i manté les democràcies occidentals a la defensiva i preocupades amb les divisions internes". Aquesta explicació serveix més per a definir l'actuació de borbonia contra la República Catalana que per definir la política de Putin. Sembla que ens estan fent una "Veneçolana" tractant de manipular el "procés.

envia el comentari