Els parlamentaris d’Israel han escollit aquest dimecres a Isaac Herzog com a nou president d’Israel. Herzog succeïrà Reuven Rivlin, el mandat del qual expira el 9 de juny sense opcions a presentar-se a la reelecció i després set anys de mandat.

Herzog, antic líder de el Partit Laborista de 60 anys, ha aconseguit 87 dels 120 vots dels parlamentaris i s’ha imposat així a la seva rival, l’activista Miriam Peretz, segons ha recollit el diari ‘The Times of Israel’. El polític, que compta amb una important influència en el país i partia com a favorit, és fill de l’expresident Chaim Herzog i nét del primer rabí cap d’Israel. Així mateix, és l’actual president de l’Agència Jueva d’Israel.

Peretz, de 67 anys i nascuda al Marroc, aspirava a convertir-se en la primera dona a ser escollida presidenta d’Israel –Dalia Itzik ho va ser en funcions durant diversos mesos en 2007 després de la dimissió de Moshe Katsav per acusacions de violació–. L’activista va perdre a un fill durant la guerra al Líban i al seu germà en una operació prop de la franja de Gaza el 2010.

Després de la votació, Herzog ha apostat per “construir ponts” entre la societat israeliana i els jueus a l’estranger, “lluitar contra l’antisemitisme i l’odi contra Israel” i “salvaguardar els pilars de la democràcia” al país. “Accepto la gran responsabilitat que han posat sobre mi. Accepto el privilegi de servir a tot el poble israelià”, ha assenyalat Herzog, que ha dit que espera “ser capaç de treballar amb qualsevol Govern i primer ministre”, enmig de les converses per a la formació del nou Executiu al país.

Peretz, que ha reconegut la seva derrota, ha ressaltat que ha complert un somni d’infància de presentar-se al càrrec. “Un president adequat que ens honora ha estat elegit. Resaré pel seu èxit, perquè el seu èxit és el nostre èxit”, ha argumentat.

Per la seva banda, el primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu, ha felicitat a Herzog i li ha desitjat “sort”, mentre que ha aplaudit la “candidatura honorable” de Peretz, de qui ha dit que “seguirà contribuint a la societat israeliana, com ha fet tota la seva vida “.

El líder del partit de l’oposició Yesh Atid, Yair Lapid –que ara mateix té el mandat per intentar aconseguir una coalició de Govern–, també ha felicitat a Herzog, a qui ha descrit com “un home meravellós que sempre s’ha centrat en el bé de país i del poble jueu”. “Bona sort, president”, ha afegit.

Les converses per formar el nou Executiu han registrat avanços en els últims dies, si bé de moment no s’ha tancat una majoria que pugui treure de el poder a el primer ministre en funcions, conegut popularment com a ‘Bibi’.

Els contactes d’última hora giren al voltant d’un possible acord entre Lapid i el líder de partit dretà Yamina, Naftali Bennett, que podrien pactar rotar en el lloc de primer ministre amb l’objectiu de treure del poder a Netanyahu, la persona que més temps ha ocupat el càrrec en la història de país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa