El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern talibà reclama reconeixement internacional
  • CA

Des de l’arribada al poder dels talibans a l’Afganistan, la polèmica s’ha centrat sovint en com serà el govern talibà i sota quins criteris es formarà. Ara que ja se sap quins noms el composen, tot homes, l’executiu talibà reclama reconeixement internacional, ja que segons diuen “compleixen tots els requisits”. Aquesta setmana té lloc a Nova York l’Assemblea General de l’ONU, i tant l’antic govern afganès com el govern talibà reclamen la seva presència en l’acte.

El portaveu del nou govern dels talibans a l’Afganistan, Zabihullah Mujahid, reclama aquest reconeixement internacional, segons ha informat TV3 avui, i afirma que compleixen els requisits per ser reconeguts internacionalment i que sigui el seu executiu el que es presenti a Nova York, però de moment no sembla clar si hi assistiran els talibans o l’antic govern.

Per solucionar aquesta situació, aquest dilluns el responsable d’Afers Exteriors talibà, Amir Khan Muttaqi, va enviar una carta al secretari general de l’ONU, António Guterres. En la carta li comunicava el nomenament com a ambaixador a l’ONU de Suhail Shaheen, que ha exercit de portaveu des de l’exili a Doha. I també li demanava poder intervenir en l’Assemblea General de l’ONU, que s’està celebrant aquesta setmana a Nova York, en nom de l'”Emirat Islàmic de l’Afganistan“.

Els conflictes d’aquest caire normalment es resolent mitjançant l’anomenada Comissió d’Acreditacions de l’ONU, formada per 9 països, entre els quals els Estats Units, la Xina o Rússia, però no hi ha cap reunió prevista d’aquesta comissió abans de dilluns, quan s’acabarà l’Assemblea General, de manera que podria quedar sense resoldre. No està clar, però, qui intervindria per part dels talibans si finalment la seva petició és acceptada: si el titular d’Afers Exteriors o el que han nomenat com a ambaixador a l’ONU.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tano a setembre 22, 2021 | 19:36
    Tano setembre 22, 2021 | 19:36
    A prendre pel sac fastigosos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa