Els negociadors de prop de 200 nacions han arribat aquest dissabte a un acord que pretén impulsar el món cap a una acció climàtica més urgent, però sense oferir l’avenç transformador que els científics diuen que s’ha de produir si la humanitat vol evitar un escalfament planetari desastrós. Dues setmanes de converses d’alt perfil han donat lloc a un paquet de mesures que empeny els països a reforçar els objectius climàtics a curt termini i allunyar-se dels combustibles fòssils més ràpidament.

L’acord admet que els països rics compleixen una promesa incomplerta d’ajudar les nacions vulnerables a fer front als costos creixents del canvi climàtic. I obre la porta als futurs pagaments que les nacions desenvolupades podrien fer pel dany ja causat. L’acord de dissabte, però, no aconsegueix l’objectiu més ambiciós de l’acord de París del 2015: limitar l’escalfament de la Terra a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials.

En canvi, les delegacions han marxat de Glasgow amb la Terra encara en el camí de superar aquest llindar, avançant cap a un futur de crisis meteorològiques creixents i danys irreversibles a la natura. Els representants de les nacions més afectades pel canvi temien que l’acord pogués fer que els seus pobles s’enfrontessin a una amenaça existencial.

“La diferència entre 1,5 i 2 graus és una condemna a mort per a nosaltres”, ha dit durant la cimera Aminath Shauna, ministra de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Tecnologia de les Maldives. “El que és equilibrat i pragmàtic per a altres parts no ajudarà les Maldives a adaptar-se a temps. Serà massa tard.”

Els organitzadors han reconegut que l’acord no arriba prou lluny. Però han argumentat que el progrés aconseguit, combinat amb noves promeses per aturar la desforestació i reduir les emissions de metà, un gas d’efecte hivernacle potent, crea un full de ruta cap a un futur més segur i “manté l’1,5 viu”.

Comentaris

    ciutadà Novembre 14, 2021 | 06:17
    Molta comèdia, però no servirà de res. I ho saben perfectament.
    Tano Novembre 14, 2021 | 12:19
    Acord?. Au va home no ens feu riure, que no en tenim ganes. Aquesta colla de magnates, faran allò que els surti dels pebrots. I la gent del poble dirà Amén. Es ben be veritat que cada país te els governs que es mereixen. Mentre tant siguem una colla de mesells i tinguem l'estomac ple, faran el que vulguin amb nosaltres.

Nou comentari