El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’extrema dreta búlgara es concentra a Sofia amb torxes
  • CA

Militants de grups d’ultradreta s’ha concentrat aquest dissabte amb torxes i flors a la capital de Bulgària, Sofia, en homenatge al general búlgar pronazi Hristo Lukov.

La concentració ha tingut lloc davant de la casa de Lukov, a Sofia, després que es prohibís la marxa que se celebra anualment al mes de febrer per primera vegada des del 2003.

L’alcaldessa de Sofia, Yordanka Fandakova, ha aconseguit que es prohibeixi aquest any la marxa després que en anys anteriors els tribunals permetessin que es fes.

L’extrema dreta ha fet durant anys la coneguda ‘marxa de Lukov’ per commemorar el general, en què també participaven militants de grups d’ultradreta de més països d’Europa.

Aquest divendres, la Policia d’Alemanya va impedir que nou presumptes partidaris de la ultradreta volessin des de l’aeroport de Dortmund cap a Sofia per assistir a la concentració.

L’any passat, més de 2.000 militants de grups d’ultradreta van desfilar per Sofia en homenatge a Lukov. Els participants, la majoria joves, portaven roba negra i feien la salutació nazi mentre mostraven esvàstiques.

Lukov va ser ministre de la Guerra de Bulgària entre el 1935 i el 1938 i va mantenir estretes relacions amb alts càrrecs de l’Alemanya nazi. Va ser l’impulsor d’una llei a imatge de les lleis de Nuremberg del 1935, que despullaven els jueus dels seus drets civils.

Amb Lukov es van prohibir els matrimonis entre jueus i no jueus i se’ls va obligar a pagar una taxa especial. Van ser expulsats d’universitats, del funcionariat i d’altres professions i les seves propietats van ser confiscades per després enviar-los a camps de treball.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa