Exiliats cubans s’enfaden amb Borrell

L'Alt Representant de la UE per a la Política Exterior diu que la culpa del que passa a l'illa és dels EUA

L’Observatori Cubà de Drets Humans ha retret a l’Alt Representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, i a l’Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, haver “desviat l’atenció sobre els motius de les protestes a Cuba”. “Hi ha hagut moltes peticions en les manifestacions, però les frases que més es van escoltar van ser ‘llibertat’ i ‘no tenim por’. Atribuir únicament a la situació econòmica com a motiu de les protestes, com ha fet la senyora Bachelet, és no entendre absolutament res del que passa a Cuba , ha apuntat el director executiu de l’OCDH, Alejandro González Raga.

“També és lamentable el llenguatge de presumpció del seu comunicat oficial, que sembla desconèixer el que qualsevol persona informada el món ha vist amb els seus propis ulls”, ha afegit. Segons l’opinió de l’organisme, amb seu a Madrid, els manifestants “van expressar clarament el principal problema de Cuba: la manca de llibertat, el que revela la situació dictatorial que pateixen, a més dels greus problemes econòmics, inherents a la inviabilitat de el sistema polític i econòmic vigent a l’illa “.

Pel OCDH, Josep “Borrell s’equivoca en responsabilitzar als Estats Units”. “Aquestes protestes resum 62 anys de repressió. És Cuba la que ha de canviar. Cal posar el focus completament en els responsables que avui Cuba sigui una dictadura”, ha apuntat el grup. “Els factors externs influeixen, però el problema és la dictadura”, ha reblat González Raga, per a qui “la pandèmia és la gota que fa vessar el got, però posar l’objectiu en la gota, és oblidar que el got estava ple”.

Aquest dissabte el règim va orgnitzar una manifestació amb partidaris seus a l’Havana. Durant la manifestació una persona va proferir crits en contra del govern. Segons algunes ONG, aquesta persona està encara desapareguda.

Nou comentari