El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Estat Islàmic reivindica els atemptats de l’aeroport de Kabul
  • CA

El grup terrorista Estat Islàmic ha reivindicat els atemptats perpetrats aquest dijous als voltants de l’aeroport de Kabul i que s’han cobrat la vida de al menys 60 civils afganesos i dotze militars nord-americans, segons l’últim balanç. El grup ha publicat un missatge a través de la seva agència de notícies afí, Amaq, en què relata que un suïcida a què identifica va detonar una armilla amb explosius quan es trobava prop de ciutadans afganesos i de militars nord-americans.

Amb els talibans ja pràcticament al comandament del país, la principal amenaça ara deriva d’Estat Islàmic, que es fa dir a l’Afganistan Estat Islàmic Província de Khorasan. El nom al·ludeix a una regió històrica que a hores d’ara es reparteix entre l’Afganistan i el Pakistan i el seu objectiu és compartit amb altres organitzacions afins: imposar una estricte règim sota la xaria o llei islàmica. El grup, sorgit al gener de 2015, es nodreix d’una amalgama de talibans afganesos i pakistanesos. Les seves doctrines són fins i tot més dures amb els talibans, als quals consideren heretges i als que van recriminar l’acord de pau segellat al febrer de 2020 amb el llavors govern dels Estats Units, encapçalat pel Donald Trump, punt de partida d’el replegament estranger.

En els últims anys, Estat Islàmic Província de Khorasan ha patit diverses derrotes militars i la detenció d’alguns dels seus principals líders, però ha acabat creixent a l’albor de el caos en què s’ha vist sumit l’Afganistan i ha seguit perpetrant atemptats, també a Kabul. Entre els seus objectius figuren des autoritats locals i forces estrangeres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa