L’estat espanyol enviarà a l’Afganistan “els avions que calgui” a l’espera de la reunió del G7

Aquest dilluns han arribat 260 afganesos a Torrejón de Ardoz i es preveu l'arribada de 390 persones més per dimarts

La base de Torrejón de Ardoz ha rebut aquest dilluns un nou avió amb 260 refugiats afganesos i l’objectiu del govern espanyol es continuar acollint “el major número possible de persones en els pròxims dies”, segons ha afirmat el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, a peu de pista. Per dimarts, de fet, està prevista l’arribada de tres avions més amb 390 persones. La ministra de Defensa, Margarita Robles, explica que mentre l’aeroport de Kabul estigui en funcionament “s’enviaran els avions que calgui”. “No depèn de nosaltres i veurem quant temps estarà obert l’aeroport”, afegeix en al·lusió a les converses entre el G7 amb el règim talibà per intentar ampliar el calendari de sortides més enllà del 31 d’agost.

Robles n’ha parlat després del xoc entre els talibans i els EUA sobre la data per posar fi a les evacuacions i adverteix que “el risc d’atemptat existeix sempre” i que “no es pot descartar enlloc”. La ministra fa seves les paraules del president americà, Joe Biden, i diu que l’operació d’evacuació a l’Afganistan és “de les més difícils de la història”.

Més de 1.200 persones

En total han arribat a Espanya 826 persones, 566 fins diumenge –la majoria dones i nens– i 260 aquest dilluns. A aquests s’afegiran 390 més aquest dimarts, que arribaran en tres avions procedents de l’Afganistan. En total seran ja més de 1.200 persones evacuades per l’estat espanyol. Unes 230 persones ja s’estan distribuït a la xarxa d’acollida a una desena de ciutats.

Els efectius desplegats a Torrejón prenen la temperatura de totes les persones que arriben a l’Afganistan i el personal mèdic els practica un test d’antígens i se’ls fa una primera valoració clínica, segons ha detallat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. En cas de detectar-hi algun positiu es deriva a un hospital de Madrid o es fa una PCR de confirmació.

Dels més de 800 refugiats que han arribat fins ara només hi ha hagut un positiu que ha de fer la quarantena. El seu entorn familiar, ha detallat Darias, ha donat negatiu.

Acord amb els EUA per rebre refugiats “en trànsit”

A més d’aquests refugiats, s’ha acordat amb els EUA que Espanya pugui rebre “en trànsit” fins a 4.000 persones durant un període màxim de quinze dies. Des del govern espanyol, però, no saben encara si això s’acabarà produint ni quan perquè “abans també podrien anar a Alemanya o Itàlia”.

Nou comentari