El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els talibans ultimen la reconquesta de l’Afganistan després de vint anys de conflicte
  • CA

Els talibans estan a punt de recuperar el poder a l’Afganistan després de 20 anys de conflicte, després una ofensiva fulgurant que els ha portat a reconquerir gairebé la totalitat de les capitals de província del país només deu dies després de l’inici de la retirada definitiva de les forces internacionals, fins a culminar, aquest diumenge, en el començament de les negociacions per a una rendició pacífica de la capital del país, Kabul.

Els esdeveniments s’han precipitat en les últimes hores, des que els talibans han assumit per complet el control del nord del país amb la presa de la ciutat de Jalalabad i tancat el seu cèrcol a la capital, coincidint amb l’inici de l’evacuació de l’Ambaixada dels Estats Units a Kabul, una operació en la qual participen 5.000 militars nord-americans.

Després d’anunciar en un comunicat que tot el país es trobava ja sota el seu control, la cúpula talibana ha situat als seus combatents en l’extrem oest de la ciutat i procedit a emprendre negociacions amb el Govern afganès per a garantir la rendició de la ciutat.

La situació es troba en un moment d’espera. Si bé diversos mitjans han apuntat a la dimissió en qüestió d’hores del president del país, Ashraf Ghani, el mandatari ha declarat en privat que només renunciarà al càrrec si existeix un pla de successió a través d’un govern interí. A aquest efecte, diversos dels seus assessors podrien viatjar a la capital de Qatar, Doha, en les pròximes hores, per a concretar aquest aspecte amb la delegació talibà, que té aquí la seva oficina política.

Múltiples fonts de mitjans regionals han apuntat que l’exministre de l’Interior Alí Ahmad Jalali, de 81 anys, té totes les paperetes per a dirigir aquest nou executiu. L’acadèmic emergeix com un candidat de consens com a antic comandant durant la invasió soviètica dels anys 80 a l’Afganistan, i tindria el beneplàcit dels Estats Units gràcies a la seva educació en aquest país enfront del vilipendiat Ghani, a qui els talibans acusen de ser un titella dels Estats Units.

Les parts, sigui com sigui, no esperen una solució immediata. El portaveu internacional dels talibans, Suhail Shahein, creu que la transició serà “qüestió de dies”, segons ha declarat a la BBC, abans d’assegurar a la població de Kabul que “les seves propietats i les seves vides estan fora de perill”.

La tensió en la capital està pels núvols: als embussos de trànsit provocats per l’èxode de bona part de la població, se suma la possibilitat d’enfrontaments esporàdics a pesar que els talibans han garantit que no entraran de ple a la ciutat fins que culminin les negociacions.

En aquest sentit, el Ministeri de l’Interior afganès ha indicat que, malgrat la declaració talibana, s’han desplegat unitats especials de la Policia en diversos districtes de la ciutat de Kabul per a protegir-se dels “oportunistes”, amb permís per a obrir foc.

Militars dels EUA a l’Afganistan poc abans de la retirada de tropes / EP

Conquesta

Els insurgents talibans van anunciar aquest diumenge que tot el país es troba ja sota el seu control i es troben apostats en els districtes de Kampany i Barchi, aproximadament en l’extrem oest de la ciutat, enmig de l’aparició de banderes talibanes en un dels districtes metropolitans situats prop de la universitat de Kabul, d’acord amb les fonts de l’agència oficial de notícies russa Sputnik

“Totes les parts del país han quedat sota el control de l’Emirat Islàmic”, d’acord amb un comunicat publicat pel seu portaveu habitual, Zabihulá Muyahid, en el seu compte de Twitter, usant la denominació emprada pel grup.

No obstant això, i enfront d’una possible entrada per la força en la capital, els responsables de l’organització “ordenen a totes les seves forces que es col·loquin a les portes de Kabul i que no intentin entrar a la ciutat” per a evitar un vessament de sang a l’espera de l’inici d’un procés de negociació per a prendre la ciutat de manera incruenta.

“Atès que la capital, Kabul, és una ciutat gran i densament poblada, els mujahidins de l’Emirat Islàmic no tenen la intenció d’entrar a la ciutat per la força, sinó d’entrar pacíficament a Kabul. S’estan celebrant negociacions per a garantir que el procés de transició es completi de manera segura”, explica la nota.

Hores abans, fonts oficials estatunidenques sota condició d’anonimat van informar el ‘New York Times’ que l’enviat especial dels Estats Units per a l’Afganistan, Zalmay Khalilzad, havia demanat als talibans que no entrin en la capital fins que els Estats Units conclogui les evacuacions. Khalilzad, segons les fonts del mitjà, esperava convèncer als líders talibans que l’Ambaixada ha de romandre oberta i segura si el grup espera rebre ajuda financera estatunidenca i una altra assistència com a part d’un futur Govern afganès.

Per a rematar la seva victòria, els talibans també han conquistat aquest diumenge la base aèria de Bagram, en el seu moment el gran centre de coordinació militar dels Estats Units a l’Afganistan, i han aprofitat per a alliberar milers de presos de la presó local. Segons fonts locals de Sputnik, tots els presos han estat alliberats. S’estima que hi havia 5.000 reclusos en la presó de la zona, entre ells talibà i elements gihadistes d’Estat islàmic.

Les tropes dels Estats Units van acabar a principis de juliol la seva retirada de la base aèria de Bagram, la major a l’Afganistan, situada uns 70 quilòmetres al nord de la capital afganesa, Kabul.

Una imatge dels soldats espanyols a l'Afganistan/MdD
Una imatge dels soldats espanyols a l’Afganistan/MdD

Rússia demana una convocatòria extraordinària del consell de seguretat

Enmig del procés d’evacuació de les missions diplomàtiques internacionals, Rússia ha alçat la veu per a demanar la convocatòria d’una reunió extraordinària del Consell de Seguretat de Nacions Unides després de l’entrada dels talibans en la capital.

“Estem treballant en això”, ha declarat a l’agència oficial de notícies russa Sputnik el director del Departament per a Àsia del Ministeri d’Exteriors, Zamir Kabulov abans d’indicar que, a diferència d’altres països, Rússia encara no té previst evacuar al personal la seva ambaixada. “No estem preparant l’evacuació del personal de l’Ambaixada”, ha indicat.

Segons el diplomàtic, i malgrat la presència talibana en la capital, l’Ambaixada “realitza les seves funcions amb normalitat i segueix de prop el desenvolupament de la situació al país”. Kabulov ha recordat que els talibans han donat “des de fa molt temps” garanties de seguretat al personal diplomàtic de tots els països presents a l’Afganistan.

Per contra, i segons fonts de CNN, els Estats Units té intenció de retirar a tot el seu personal de l’Ambaixada a Kabul en les pròximes 72 hores, a pesar que en un primer moment s’havia compromès a mantenir una presència mínima imprescindible.

D’acord amb aquestes fonts, la majoria del personal de l’Ambaixada anirà a l’aeroport de Kabul per a viatjar de retorn als Estats Units, i només un petit número es quedarà en l’aeroport. Si tot surt segons el qual es preveu, l’Ambaixada dels Estats Units a l’Afganistan quedaria tancada a partir del dimarts.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Georgiana a agost 15, 2021 | 19:39
    Georgiana agost 15, 2021 | 19:39
    Quina tragèdia. Sí, han guanyat el país sotmès al seu control però han perdut el 50% del seu potencial. Les dones.
  2. Icona del comentari de: Pedro a agost 15, 2021 | 23:06
    Pedro agost 15, 2021 | 23:06
    Les dones, dice. Cuanta incultura hay por aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa