Els líders europeus debaten com accelerar la producció de vaccins

Grècia i Espanya pressionen per avançar en un document que faciliti la mobilitat malgrat les reticències d'alguns països

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) debaten en una cimera virtual aquest dijous com accelerar la producció de vaccins i desencallar el certificat de vacunació. En un context en què alguns països com Alemanya o Bèlgica imposen restriccions als viatges no essencials, els líders dels 27 aborden de nou el certificat de vacunació, sobre el qual ara per ara hi ha un mínim consens per utilitzar-lo com a document mèdic però no com un ‘passaport’ de viatge per a l’estiu, com proposen els estats que més depenen del turisme, com Grècia o Espanya. En la trobada virtual, els líders de la UE també aborden com “accelerar” la producció i autorització de vaccins, així com la seva distribució per a les campanyes de vacunació.

Defensat majoritàriament pels països del sud, que depenen més del turisme, el certificat de vacunació no té el vistiplau de tots els estats. França o Alemanya són reticents a aquesta iniciativa en considerar que és discriminatòria. A més, fonts comunitàries apunten que per aplicar aquesta mesura cal que s’aclareixi si les persones vacunades no transmeten el virus.

“Hi ha un acord per moure’s i sobre les qüestions tècniques”, assenyalaven prèviament a la cimera fonts comunitàries, que remaven que encara és “prematur” parlar d’un certificat de vacunació perquè la UE està en “les primeres fases de la vacunació”.

Segons fonts de Moncloa, per a Espanya el certificat de vacunació és una qüestió “d’importància”. “Malgrat que alguns diguin que encara és aviat, cal que el treball estigui fet”, subratllaven abans de la reunió tot remarcant que “la mobilitat és essencial” a la UE.

“Cada cop més països estan convençuts que s’ha de tancar un acord com abans millor”, afirmaven les mateixes fonts mentre admetien que encara molts països estan en contra de la proposta.

Malgrat que els líders europeus estan en ple debat sobre el certificat de vacunació, aquest document es podria fer servir, per exemple, com a complement a proves PCR per viatjar. Els 27, però, encara han de tancar els detalls d’una proposta que a hores d’ara topa amb l’oposició d’alguns països.

A banda del certificat de vacunació, els líders europeus també aborden aquest dijous les restriccions als viatges a la UE, així com opcions per augmentar la producció i la distribució de vacunes per tal “d’accelerar” la campanya i assolir l’objectiu de vacunar el 70% de la població a l’estiu.

La discussió a nivell de líders per augmentar la producció de vaccins arriba després de les polèmiques pels retards en les entregues de les farmacèutiques, principalment d’AstraZeneca, i després que Espanya, Bèlgica, Dinamarca, Polònia i Lituània hagin demanat més ajudes europees per accelerar la producció de vaccins.

Amb la reunió d’aquest dijous centrada en la pandèmia, els líders europeus abordaran qüestions de defensa i seguretat divendres, així com la relació amb els veïns del sud. Així, el secretari general de l’OTAN, Jen Stoltenberg, farà una intervenció davant els líders, que posteriorment abordaran com “reforçar” la relació amb els veïns del sud.

Comentaris

    Observador 25/02/2021 6:25 pm
    És ben senzill: pagueu més que ningú i tindreu el que vulgueu.

Nou comentari