El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els líders europeus aborden la divisió per les patents en una cimera a Porto
  • CA

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea es reuneixen aquest divendres i dissabte per abordar la divisió sobre les patents de la vacuna i la dimensió social de la crisi econòmica per la Covid-19, entre altres temes d’actualitat. Primer mantindran trobades aquesta tarda amb els agents socials europeus, que presentaran les seves reivindicacions pels plans de recuperació sobre ocupació, formació i protecció social. A la nit, els líders europeus discutiran en un sopar informal sobre la proposta per alliberar la propietat intel·lectual de les vacunes.

L’eix francoalemany discrepa sobre la conveniència de seguir els passos del president dels Estats Units Joe Biden. La UE s’ha vist forçada a reconsiderar l’aixecament de les patents arran del gir nord-americà, celebrat per l’Organització Mundial de la Salut, i aquest mateix divendres els líders europeus ho discutiran. Brussel·les s’ha mostrat oberta a negociar-ho a l’Organització Mundial del Comerç, però hi ha “moltes reticències” entre els líders, reconeixen fonts diplomàtiques europees. Una és la cancellera alemanya Angela Merkel. “El que limita la producció de vacunes és la capacitat de fabricació i els alts estàndards de qualitat, no les patents”, defensa el govern alemany. En canvi, el president francès, Emmanuel Macron, ha dit aquest dijous que està “absolutament a favor” de la mesura després del canvi de posició dels Estats Units, segons recull la premsa francesa. Tot i assegurar que la decisió de Biden “marca el camí”, el govern de Pedro Sánchez creu que l’exempció “no serà suficient” per garantir l’accés a les vacunes.

Reticències a Brussel·les

La Comissió Europea apunta al bloqueig de les exportacions com un dels motius principals de la manca d’accés als vaccins als països pobres i des de la capital europea es qüestiona que l’alliberament de les patents sigui “la millor manera a curt termini” per vacunar el nombre màxim de persones al món. Fonts diplomàtiques europees avisen que la negociació a l’OMC pot trigar “entre sis mesos i un any”. “Cal anar amb compte amb aquests anuncis perquè les converses duraran un temps”, diuen, referint-se a l’anunci del president dels EUA, Joe Biden.

Aquestes també neguen que la UE ara “canviï de posició”. “Sempre hem estat disposats a discutir-ho”, afirmen, malgrat que fins ara Brussel·les només defensava la transferència de la tecnologia a través de pactes privats, en comptes de la suspensió de les patents. És també l’argument de la indústria farmacèutica.

Drets socials i recuperació

La disputa per les patents ha robat protagonisme al motiu original de la cimera de Porto: els drets socials. Després d’escoltar els agents socials el divendres, l’endemà hi haurà una reunió exclusivament entre els líders europeus per acordar una declaració que marqui les prioritats socials del club de cara a la recuperació econòmica. “Ens centrarem en maneres de crear llocs de treball i millorar la seva qualitat i lluitar contra la pobresa i l’exclusió social”, avança el president del Consell Europeu, Charles Michel, que presidirà la primera cimera presencial en pandèmia fora de Brussel·les.

Alguns dirigents com la cancellera alemanya, Angela Merkel, o el primer ministre holandès Mark Rutte, participaran, però, a distància per evitar desplaçaments. En canvi, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha viatjat a Porto expressant el seu suport a Portugal, que ara ocupa la presidència rotatòria de la UE. “És un moment ideal per fer aquesta cimera”, diuen fonts de Moncloa. El govern espanyol està pressionant per aconseguir una declaració “tan ambiciosa com sigui possible” en termes de drets socials.

Cimera amb l’Índia

El dissabte també se celebra a Porto la cimera UE-Índia, que també ha quedat “descafeïnada”, segons reconeixen fonts pròximes a la reunió, per l’absència del primer ministre indi, Narendra Modri, que no viatjarà a Portugal per l’empitjorament preocupant dels contagis al seu país. Igualment, es reunirà amb els líders europeus per videoconferència i s’espera que Brussel·les anunciï l’obertura de noves negociacions comercials amb l’Índia aprofitant l’ocasió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa