MonPlaneta
Els Estats Units es comprometen a reduir a la meitat les seves emissions abans del 2030
  • CA

El president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar aquest dijous que el seu país es compromet a reduir entre un 50% i un 52% les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte els nivells de l’any 2005 abans del 2030. Biden va fer públic aquest compromís durant la cimera virtual de 40 líders mundials que està tenint lloc entre dijous i divendres, i va afirmar que estem començant una “dècada decisiva” en la lluita contra el canvi climàtic, el moment en què “hem de prendre decisions que evitaran les pitjors conseqüències de la crisi”, va sentenciar.

Amb aquest anunci, els Estats Units han duplicat el compromís a què havien arribat anteriorment, i Biden es va mostrar convençut que cal “intentar mantenir la temperatura de la Terra en un augment d’1,5ºC. El món més enllà d’1,5ºC vol dir incendis, inundacions, sequeres, onades de calor i huracans més freqüents i intensos, arrassant comunitats, destruint vides i mitjans de subsistència”. En un gir de 180 graus respecte el president anterior, Donald Trump, Biden va afirmar davant de la resta de líders mundials que la lluita contra el canvi climàtic és un imperatiu moral i econòmic: “les senyals són indefugibles, la ciència és innegable i el cost de la inacció continua acumulant-se”. És per això, va dir, que “els Estats Units no s’estan esperant, estan decidint passar a l’acció”.

Emissions CO2 | Pixabay
Emissions CO2 | Pixabay

El Regne Unit, que presidirà la cimera COP26 que tindrà lloc a Glasgow el mes de novembre, es va posicionar del costat dels Estats Units, amb el primer ministre Boris Johnson qualificant l’anunci de Biden de “punt d’inflexió”: “podem fer-ho plegats”, va dir Johnson, que va afegir que “això voldrà dir els països més rics unint-se i superant el compromís de 100.000 milions de dòlars que van fer el 2009”, en referència a les inversions en lluita contra el canvi climàtic i en reducció d’emissions. Altres països també han aprofitat la cimera per anunciar nous compromisos de reducció d’emissions pel 2030, com és el cas del Canadà (40-45%), el Japó (46%) o Corea del Sud, que va anunciar que deixaria de finançar la construcció de centrals tèrmiques de carbó arreu del món.

No tot, però, són bones notícies. Alguns dels països amb més emissions, com és el cas de la Xina i l’Índia, no van anunciar cap compromís nou. Si el president xinès, Xi Jinping, va fer una al·lusió genèrica a “controlar estrictament els projectes de generació amb carbó” com a part del 14è Pla Quinquennal i reduir-lo de cara al 15è –és a dir, més enllà del 2026–, el primer ministre indi, Narendra Modi, no va fer cap promesa, per remota que fos, refugiant-se en el fet que les emissions per càpita del seu país són un 60% inferiors a la mitjana mundial encara que l’Índia, a dia d’avui, sigui el tercer país del món que més contribueix a l’escalfament global, després de la Xina i dels Estats Units.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa