MonPlaneta
Els efectes de la radiació de Txernòbil no han passat als fills concebuts després de l’accident
  • CA

Segons el primer estudi que ha examinat l’ADN dels fills dels netejadors de la central nuclear de Txernòbil (Ucraïna), els qui van ser concebuts després que els seus pares fossin exposats a la radiació no han patit “dany addicional a l’ADN”. Així, entre els participants, nascuts entre 1987 i 2002, no s’ha detectat cap mutació relacionada amb el fet que els seus pares treballessin en tasques d’emergència després de l’explosió que, el 26 d’abril de 1986, va deixar al descobert el nucli d’un dels reactors de la planta.

Els resultats de l’estudi, doncs, tal com s’explica a la revista ‘Science’, demostren per primera vegada que fins i tot en casos de persones que han estat exposades a nivells alts de radiació, aquesta no ha tingut cap efecte en els fills concebuts després, és a dir, en els que no han estat exposats directament. Aquesta és la gran diferència amb els que van ser irradiats mentre eren al ventre de les seves mares, molts dels quals van morir o van patir malformacions importants.

Cadena d'ADN | Pixabay
Cadena d’ADN | Pixabay

Per a fer l’estudi, els investigadors van contactar amb famílies senceres per tal de poder comparar l’ADN del pare i la mare amb el dels fills, buscant si hi havia hagut mutacions aleatòries. Aquestes mutacions, que són prou comunes –es calcula que n’hi ha entre 50 i 100 a cada generació– poden ser inofensives, causar una malaltia congènita o resultar en un avantatge, i són a la base de l’evolució de les espècies. Els científics van examinar el genoma de famílies senceres i van comprovar que les mutacions aleatòries eren “normals”, és a dir, que no hi havia res que indiqués, ni en el número ni en el tipus de mutacions, que el seu origen fos la radiació rebuda pels seus pares.

Així s’arriba a la fi d’una de les pors més grans de les persones que han rebut dosis altes de radiació: que els fills que concebin després també en paguin les conseqüències. Una por que ha afectat desenes de milers de persones d’ençà dels atacs amb bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki i fins als residents a la zona més propera a la central nuclear de Fukushima.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa