El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els combats a la Franja de Gaza deixen més de 80 morts a Palestina i set a Israel
  • CA

El balanç de víctimes mortals dels bombardejos contra la franja de Gaza i l’impacte a Israel de projectils llançats des del territori palestí ja puja a més de 80 palestins, 6 israelians i una dona índia resident a Israel, enmig de l’episodi més greu del conflicte des del 2014, amb les tensions a Jerusalem com a desencadenant. El ministeri de Sanitat de Gaza, controlada pel Moviment de Resistència Islàmica (Hamas), ha indicat que fins al moment han mort 83 palestins, com recull el diari palestí Filastin. El balanç de víctimes mortals inclou 17 nens, mentre que 487 persones han resultat ferides. Així mateix, el ministeri ha assenyalat que diversos dels morts presenten signes d’inhalació de “gasos tòxics”, sense que de moment s’hagin determinat les causes, segons l’agència palestina de notícies Maan. D’altra banda, almenys set persones han mort a Israel, inclosos un nen i una ciutadana índia, pels projectils disparats pels grups armats palestins des de Gaza. Entre els morts hi ha un soldat víctima d’un atac amb míssil anticarro de combat, mentre que la resta són civils.

En aquest context, Israel ha decidit desviar els vols entrants a l’aeroport de Ben Gurion –a la rodalia de Tel Aviv– cap al de Ramon, situat al sud. D’aquesta manera, els passatgers desembarcaran a Ramon i els avions volaran buits a Ben Gurion, on embarcaran els viatgers per al vol de sortida. La decisió té com a objectiu ampliar el corredor aeri dels vols de passatgers i reduir la quantitat d’avions carregats de passatgers a la zona de Ben Gurion per rebaixar la possibilitat de víctimes en cas d’impacte d’un projectil a l’aeroport, segons el diari israelià The Times of Israel.

Pla d’invasió

D’altra banda, el portaveu de l’exèrcit d’Israel, Hidai Zilberman, ha assegurat que es presentarà un pla per a una possible invasió de la franja de Gaza. El Govern va autoritzar dilluns una campanya de bombardejos, tot i que va descartar de moment una incursió. Segons ha detallat l’exèrcit israelià, després d’una altra nit d’enfrontaments i llançaments de coets, les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han atacat amb avions de combat desenes d'”objectius terroristes a tota la franja de Gaza”. Sempre segons la seva versió, entre aquests objectius hi havia un túnel de Hamàs que passava per sota d’una escola i altres edificis civils, cosa que han denunciat al seu compte de Twitter, argumentant que “Hamàs col·loca deliberadament els seus actius militars al cor de la població civil de la franja de Gaza”.

D’aquesta manera, l’exèrcit israelià ha assegurat que “pren precaucions per minimitzar els possibles danys a la població civil durant les seves activitats militars”, si bé les autoritats palestines han denunciat atacs directes contra objectius civils al territori palestí. Com és habitual, l’exèrcit israelià ha acusat Hamas de “fer servir nens com a escuts humans” i “una escola propera a edificis civils, inclòs un hospital, per amagar un túnel terrorista”. “Hem neutralitzat el túnel perquè Hamàs no pugui amagar-se darrere de nens innocents”, han afegit a través de Twitter.

Denúncia de l’Autoritat Palestina

Per la seva banda, els serveis d’intel·ligència de l’Autoritat Palestina han denunciat que un palestí que va morir tirotejat dimarts per les forces israelianes era membre de l’organisme, i han rebutjat la versió israeliana segons la qual es tractava d’una persona que preparava un atac. “L’exèrcit d’ocupació i les bandes de colons van assassinar a sang freda oficials de seguretat del Servei General d’Intel·ligència de Palestina”, ha dit l’organisme a través d’un comunicat. El succés es va saldar amb un segon agent en estat crític.

El ministeri de Sanitat palestí ha confirmat a més la mort d’un palestí tirotejat per les forces de seguretat d’Israel la nit de dijous a prop de la localitat de Madama, a sud de Nabulus, segons l’agència palestina de notícies WAFA. En canvi, les autoritats israelianes mantenen que aquest home, identificat com Mohammad Nayar, hauria anat amb cotxe fins a un punt de control militar, on va obrir foc contra diversos soldats i va ferir-ne dos.

Amb motiu del començament de la festivitat d’Eid a l’Fitr, a l’Esplanada de les Mesquites –lloc conegut com la Muntanya del Temple pels jueus– han aparegut aquest matí pancartes en suport a Hamas, en un acte simbòlic, ja que l’escalada de tensions deriva de la irrupció diumenge de les forces israelianes a l’interior de la mesquita d’Al-Aqsa, el tercer lloc més sagrat per als musulmans. En resposta, Hamas va llançar diversos projectils contra Jerusalem i la rodalia, després de diverses advertències a Israel sobre la repressió policial, fet que va portar a Israel a respondre amb una campanya de bombardejos contra el territori palestí.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Visca Israel a maig 13, 2021 | 19:23
    Visca Israel maig 13, 2021 | 19:23
    Tal I com deien els Palestins Quan la policia espanyola atonyinava Catalans Durant el referendum, visca Israel unida I la constitucio Israeli.
  2. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a maig 13, 2021 | 20:55
    uno que vive en Tabarnia maig 13, 2021 | 20:55
    fan el mateix que els varen fer a ells, no aprenent, i a sobre tenim que aguantar que les victimes son els jueus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa