Els sondejos pronostiquen un empat a Alemanya

Els Verds quedarien en segona posició

Els sondejos fets aquest diumenge a peu d’urna pronostiquen un empat tècnic a les eleccions que se celebren a Alemanya. El Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) i la coalició de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) i la Unió Social Cristiana (CSU) han empatat amb un 25% dels vots a les eleccions federals segons el sondeig de la televisió pública alemanya ARD, mentre que la cadena ZDF preveu que els socialistes alemanys s’imposin lleugerament amb un 26% dels vots.

Per darrere d’aquests grans partits quedarien els Verds, que obtindrien un 15% dels vots. El Partit Liberal Demòcrata (FDP), en canvi, aconseguiria un 11% dels suports, segons la televisió pública. En darrer lloc se situaria el partit d’extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD) amb l’11% i L’Esquerra amb un 5%. La televisió ZDF vaticina en el seu sondeig que l’extrema dreta d’AfD passaria de ser la tercera força a alemanya, a ser la cinquena (10%), mentre que l’FDP arribaria fins al 12% dels suports. Els Verds es col·locarien en un 14,5% i L’Esquerra aconseguiria un 5%, el mateix percentatge que li atorguen els càlculs de la televisió ARD.

Si aquests resultats fossin definitius, implicarien una millora molt important per als socialistes alemanys i el candidat Olaf Scholz respecte el 2017, quan va aconseguir un 20,5% de suport. No obstant, en aquests sondejos se situa molt lluny de la clara victòria que s’esperava per poder forma govern de manera còmoda. La coalició de la CDU i la CSU s’allunya molt del 32,9% dels suports que va rebre l’any 2017. Cal assenyalar que són els primers comicis en 16 anys en els quals es presenten sense Angela Merkel com a candidata. Per altra banda, si els sondejos es confirmen, els Verds haurien fracassat estrepitosament, perquè fa un any es van marcar l’objectiu de liderar un govern de coalició. Sí que tindrien millors resultats que el 2017 (8,9%), però igualment estarien molt lluny del que esperaven.

Nou comentari