El Regne Unit surt del mercat únic i inicia el seu veritable camí al marge de la UE

Aquest 1 de gener es consolida una ruptura que ha trigat quatre anys i mig a fer-se efectiva del tot

El Regne Unit i la Unió Europea ja es mouen per camins separats. Quatre anys i mig després del referèndum sobre la pertinença al bloc comunitari, aquest 1 de gener es consolida la ruptura d’una aliança complexa que ha durat gairebé mig segle. Els britànics ja no són al mercat únic, i la nova relació entre Londres i el bloc comunitari es regeix per un nou acord assolit ‘in extremis’ la vigília de Nadal. El Brexit s’ha emportat per davant dos primers ministres –David Cameron i Theresa May- i ha situat a Boris Johnson al capdavant del 10 de Downing Street. La Unió Europea perd un dels seus grans contribuents, no sense abans blindar-se de les conseqüències que comporta entrar en un terreny fins ara desconegut per a les dues parts.L’acord entre la Unió Europea i el Regne Unit situa el comerç com a eix central, amb una relació d’intercanvis valorada en uns 700.000 MEUR. En aquest sentit, les dues parts han pactat garantir el comerç amb zero tarifes i quotes, establint un mecanisme que té com a objectiu assegurar la igualtat de condicions en comerç. L’única diferència residirà en l’obligatorietat de sotmetre’s a controls duaners, un tema on les empreses encara desconeixen l’impacte que això tindrà sobre el seu negoci. Alhora, tant el Regne Unit com la UE es comprometen a mantenir “alts estàndards” en temes de medi ambient i en qüestions laborals. Pel que fa a la pesca –un dels punts més controvertits durant les negociacions-, el text preveu un període de cinc anys i mig de transició, on la UE haurà de retornar el 25% de les seves captures fins al 2026.

En matèria de seguretat, l’acord estableix un nou marc per a la cooperació policial i judicial en assumptes penals. Les dues parts han remarcat la importància de continuar lluitant contra el terrorisme i el crim organitzat i, malgrat les exigències que presentava inicialment el Regne Unit, s’ha aconseguit mantenir una “estreta cooperació” en assumptes crucials. Quant a programes de desenvolupament, el Regne Unit s’ha compromès a seguir formant part d’Horitzó Europa, però s’ha desvinculat d’altres, com per exemple el programa Erasmus. Pel que fa a la circulació de persones, la UE tractarà el Regne Unit com un tercer país i, per tant, s’aplicaran les lleis nacionals de cada estat membre. A partir d’ara, els ciutadans britànics que vulguin viatjar a qualsevol país de la UE s’hauran d’acollir a un programa d’exempció de visat si la seva estada és inferior a 90 dies.

Amb l’acord avalat de forma unànime pels 27 estats membres, s’obre un capítol mai vist fins ara: la marxa d’un estat membre de la UE. Catalunya també viurà de prop la situació. El Regne Unit és el segon major emissor de turistes, només per darrere de França, i les exportacions catalanes al país britànic van sumar 4.318,1 MEUR el 2019, un 10% més respecte a l’exercici anterior.

Nou comentari