El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El partit kurd entra amb força al Parlament turc
  • CA

El partit islamista conservador del president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha patit un cop molt dur en les eleccions legislatives, en perdre la majoria absoluta que tenia des de feia 13 anys i ha allunyat així els seus plans per reforçar el poder presidencial. Segons els resultats definitius, el governamental Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) ha vençut en els comicis amb el 41% dels vots i 258 escons dels 550 del parlament. Aquest resultat li obliga per primera vegada a formar un govern de coalició.

L’altra novetat en el panorama polític turc és l’entrada al parlament del kurd Partit Democràtic del Poble (HDP), després de superar la barrera del 10% amb el 13% dels vots i 79 diputats. “Hem aconseguit una gran victòria (…) els que volen la llibertat, la democràcia i la pau han guanyat, els que volen l’autoritarisme, que són arrogants i es consideren amos de Turquia han perdut”, ha declarat el líder de la formació kurda, Selahattin Demirtas, durant una roda de premsa a Istanbul.

Un elector vota en un centre a Diyarbakirm, al sud-est de Turquia

L’HDP ja comptava amb 29 diputats al parlament, però aquests es van presentar sota l’etiqueta d’independents per poder sortejar la barrera del 10%. Els dos principals rivals de l’AKP, el Partit Republicà del Poble (CHP, socialdemòcrata) i el Partit d’Acció Nacional (MHP, dreta) han obtingut respectivament un 25% i un 16,5% dels vots, és a dir 132 i 81 escons. Després de vèncer a tots els comicis des de l’any 2002, l’AKP es presentava per primera vegada afeblit davant els electors a causa de la reculada de l’economia i de les crítiques contra la deriva autoritària del seu cap històric, Erdogan.

Aquest primer “fracàs” electoral representa una dura derrota per al cap d’Estat turc, que va presentar aquests comicis com un referèndum sobre la seva persona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa