El Parlament grec ha aprovat aquest diumenge la celebració d’un referèndum el pròxim 5 de juliol sobre l’última oferta dels creditors internacionals per continuar amb el programa de rescat. Després d’una intensa jornada extraordinària, finalment els parlamentaris han donat suport a la proposta del primer ministre, Alexis Tsipras, de convocar un referèndum en el qual la població decidirà si acceptar les condicions de la troica i que podria posar en perill la permanència de Grècia a l’eurozona.

El Govern ha obtingut amb comoditat la majoria absoluta, de 151 vots a favor, necessària per autoritzar el referèndum. L’extremista Alba Daurada ha votat a favor, mentre que els proeuropeus Nova Democràcia, Moviment Socialista Panhel·lènic (PASOK) i To Potami han votat en contra. La convocatòria d’aquest referèndum es farà en contra de les opinions expressades per l’Eurogrup, que ha rebutjat posposar el termini del final del rescat fins a la seva celebració diumenge que ve, com ha demanat el mandatari grec.

El partit governant, Syriza, ja ha demanat a la població que voti en contra del que ha anomenat un “ultimàtum” per part de la troica, que ha ofert una pròrroga de cinc mesos del rescat i un finançament d’uns 15.500 milions d’euros a canvi que l’executiu aprovi un sistema de reformes. Tsipras havia advertit poc abans de la votació que el referèndum se celebraria “els agradi o no” als seus socis europeus, en un discurs en el qual ha defensat que el seu país “no és un visitant d’Europa” sinó un membre de ple dret.

El mandatari ha defensat que la població podrà decidir si “trencar” amb les “pràctiques d’extorsió i coerció” que realitza Europa. Tsipras s’ha mostrat segur que el resultat serà ‘no’ i que Grècia “enviarà un missatge de democràcia i dignitat a Europa”. Tot i això, i malgrat les crides a la tranquil·litat del Govern, després de l’anunci de Tsipras s’han retirat més de 400 milions d’euros dels caixers automàtics grecs, on s’han succeït les cues durant tot el dissabte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa