El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament Britànic tramita la creació d’un grup parlamentari sobre Catalunya
  • CA

 

Diferents diputats i senadors britànics han tramitat oficialment la creació d’un grup parlamentari al Parlament britànic per a discutir sobre Catalunya, segons ha pogut saber ‘El Món’. El grup es va registrar a la Cambra dels Comuns el divendres passat i seguint el procediment podria ser publicat en el registre oficial a finals d’aquest mes. El format d’aquest grup és el que resta contemplat en el Parlament Britànic com a All-Party Parliamentary Group (APPG). Com a requisit per a la creació d’aquests grups els membres que el conformin tindrien l’obligació de celebrar com a mínim dues reunions anuals i fer publicitat sobre les mateixes. El paper del Partit Nacional Escocès, el partit que disposa de més diputats a Londres després dels conservadors i laboristes, ha estat fonamental per a la creació del grup parlamentari. Tal grup, però, està format per membres dels principals partits polítics del Regne Unit i té l’obligació de restar obert a la incorporació de qualsevol diputat o senador britànic que mostri interès en la temàtica.

El Món ha tingut accés al President d’aquest grup parlamentari, el diputat independentista escocès George Kerevan, qui ha explicat més detalls sobre els objectius del grup All-Party Parliamentary Group on Catalonia. Segons el diputat escocès Kerevan, “l’objectiu [del grup parlamentari] és establir connexions entre els parlamentaris d’aquest país [Regne Unit] i de Catalunya; així com, mantenir els diputats i senadors conjuntament informats dels debats i esdeveniments que succeeixin en el procés d’autodeterminació de Catalunya i assegurar que els debat [sobre el procés català] es porti a terme amb les màximes garanties democràtiques”.

 

Aquest diari ha tingut accés també a la llista de tots els diputats i senadors britànics que ja s’han adherit al grup. Entre ells destaquen membres del partit conservador britànic, del partit laborista, del partit liberal demòcrata, dels partits nacionalistes gal·lès i escocès, així com del partit socialdemòcrata i laborista d’Irlanda del Nord. La llista, que podria ser ampliada en el futur, està conformada per:

Lord Alderdice (Liberal Democrat)

Sir David Amess (Conservative)

Chris Bryant (Labour)

Douglas Chapman (SNP)

Martin Docherty-Hughes (SNP)

Mark Durkin (SDLP)

Margaret Ferrier (SNP)

Baroness Garden of Frognal (Liberal Democrat)

Roger Godsiff MP (Labour)

Lord Jones of Cheltenham (Liberal Democrat)

George Kerevan MP (SNP)

Pauline Latham (Conservative)

Chris Law (SNP)

Natalie McGarry (Independent)

Lord Rennard (Liberal Democrat)

Margaret Ritchie (SDLP)

Andrew Rosindell (Conservative)

Tommy Shepphard (SNP)

Lord Wigley (Plaid Cymru)

Hywel Williams (Plaid Cymru)

 

Si fos necessari, la forma amb què s’ha constituït el grup permetria la incorporació a les reunions oficials d’organitzacions i entitats catalanes amb seu al Regne Unit. Amb l’objectiu de contribuir en l’enriquiment del debat, es preveu també un règim de visites externes -persones de fora del Regne Unit. Tal com ha pogut saber El Món, el grup parlamentari ha mostrat interés perquè la Presidenta del Parlament Català Carme Forcadell visiti el màxim òrgan legislatiu britànic en una reunió futura. L’objectiu de tal visita seria la de què la Presidenta pogués explicar als membres del grup parlamentari la situació política que viu Catalunya. El Partit Nacional Escocès ha informat a aquest diari, que el Parlament Escocès està interessat en la creació d’un grup parlamentari semblant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa