El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern britànic accepta el pla de May per un ‘Brexit’ suau
  • CA

 

La primera ministra britànica, Theresa May, ha aconseguit l’aval del seu govern pel seu pla per un Brexit ‘suau’. Després d’una llarga reunió a la seva residència de camp, Chequers, May i els membres del seu executiu han avalat un pla comercial sobre el Brexit que preveu una zona de lliure comerç amb la Unió Europea per a béns i un espai duaner “combinat”. D’acord amb aquest model, el Regne Unit aplicaria aranzels i polítiques comercials pròpies pels productes destinats pel propi país, mentre que imposaria les taxes equivalents a la Unió Europea pels que es dirigissin a països de la UE. D’aquesta manera, el govern de May confia que el Regne Unit podrà imposar els seus propis aranzels amb la resta del món sense imposar una frontera dura, resolent, així, la problemàtica per la situació d’Irlanda del Nord.

L’acord, que la primera ministra britànica ha definit com a “bo pel Regne Unit i per la Unió Europea“, implica de facto que Londres mantingui la mateixa regulació per a béns que els seus socis de Brussel·les, també en matèria agrícola. L’harmontizació amb la UE, però, podria ser revisada pel Parlament britànic, que podria optar per canviar les tarifes, tot i que en cap cas es podrien reduir les proteccions actuals en matèria com medi ambient, protecció dels consumidors o dret laboral.

 

En canvi, el consell de ministres de May ha deixat fora de l’harmonització el sector serveis, on alguns partidaris del Brexit consideren que es pot fomentar una política comercial més diferenciada de la UE que pugui beneficiar el Regne Unit. Pel que fa a la cooperació en matèria duanera, el govern britànic parla d’un “territori duaner combinat“. La mesura implicaria aplicar aranzels domèstics i polítiques comercials pròpies pels productes amb destí britànic, i els seus equivalents de la UE pels que estiguessin en ruta cap a la UE.

L’acord també preveu que hi hagi un “marc de mobilitat” per permetre els moviments de persones del Regne Unit a la UE, i dels europeus a les illes britàniques. Tot i el consens assolit a nivell de govern, el pla de May es considera suau entre alguns dels sectors més euroescèptics del partit conservador, i no es descarten futures discrepàncies. La primera ministra, però, va imposar a Chequers el seu criteri i, de fet, ja va advertir que els ministres que no hi estiguessin d’acord podien abandonar l’executiu si així ho creien convenient. L’acord, a nivell britànic, s’haurà de negociar ara amb la Unió Europea. El responsable de les negociacions, Michel Barnier, ha assegurat que analitzaran les propostes per veure si són “aplicables i realistes”. La propera ronda de negociacions sobre el Brexit està prevista pel 16 de juliol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa