El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Congrés dels EUA validarà la victòria de Biden tot i els esforços de Trump
  • CA

La transició de poder presidencial més agitada de la història recent dels Estats Units continua avançant amb l’avantdarrer pas del complex sistema electoral nord-americà: la verificació dels vots emesos pel Col·legi Electoral, que van donar la victòria al candidat demòcrata, Joe Biden, en una sessió conjunta del Congrés. El Col·legi, l’òrgan que escull de manera indirecte el president mitjançant una votació en bloc dels electors escollits a cada Estat, va confirmar que Joe Biden va guanyar les eleccions el passat 14 de desembre amb 306 vots davant dels 232 del president en funcions, Donald Trump. No obstant això, els esforços d’aquest darrer per anul·lar la victòria de Biden no s’han acabat i, ara, diversos senadors planegen oposar-se al resultat de les eleccions.

És el darrer atac del polèmic president nord-americà, que s’ha esforçat a denunciar uns pressumptes “frau” i “robatori” electorals d’ençà dels comicis i que ha començat una batalla judicial contra el seu oponent, malgrat que la majoria de les seves denúncies i recursos als tribunals han estat, fins ara, desestimats. Ara onze senadors republicans encapçalats per Ted Cruz volen rebutjar formalment el resultat de les eleccions si no es duu a terme una auditoria de deu dies sobre alguns resultats que consideren “en disputa” ja que, segons afirmen, alguns electors del Col·legi no van ser nomenats legímitament. De moment, però, no ha començat cap auditoria sobre aquest assumpte.

Aquest nou moviment dels senadors ha causat malestar fins i tot entre les files republicanes: aquest mateix dilluns, dos senadors de Dakota del Nord i Virginia, on Trump és molt popular, han indicat que no donaran suport a la impugnació dels resultats i han assenyalat que fracassarà fins i tot al Senat, on els republicans tenen majoria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa