Un centenar d'"armilles grogues" detinguts a París en el vuitè cap de setmana de protesta

Unes 50.000 persones s'han manifestat aquest dissabte a tot França; la tensió s'ha concentrat a la capital
Nova jornada de protestes dels armilles grogues de França
Nova jornada de protestes dels armilles grogues de França | EUROPA PRESS

Uns 50.000 membres dels "armilles grogues" han tornat a manifestar-se a França aquest dissabte amb protestes que han acabat amb aldarulls i enfrontaments amb la policia. Un centenar de persones han estat detingudes a París. A la capital francesa, grups d'"armilles grogues" han llançat projectils, cremat contenidors i vehicles i han plantat barricades. La policia ha repel·lit els protestants amb gasos lacrimògens. També a París el portaveu del govern, Benjamin Griveaux, ha hagut de ser evacuat del ministeri de Relacions amb el Parlament, on té el seu despatx, després que manifestants assaltessin l'edifici. El president francès, Emmanuel Macron ha denunciat els episodis violents viscuts aquest dissabte com un "atac a la República".

 

El moviment dels "armilles grogues" protesta un cop per setmana des de fa dos mesos contra l'alça de preus i taxes dels carburants i demana la dimissió de Macron. El dia 17 de novembre el col·lectiu va aconseguir mobilitzar fins a 282.000 persones a tot el país, en un cicle de manifestacions que ha anat a la baixa, arribant al seu mínim la setmana passada, amb 32.000 mobilitzats. Com a resposta a les manifestacions, Macron va prometre l'augment de 100 euros del salari mínim.Comentaris
Kadra
La demanda política més important dels armilles grogues de la qual no se'n parla, és el RIC, referèndum d'iniciativa ciutadana. Una modificació del règim electoral que permet a la ciutadania iniciar una llei sobre qualsevol tema (sense temes prohibits), esmenar lleis en tràmit o ja aprovades, proposar un article constitucional o revocar un polític o un càrrec públic.

envia el comentari