El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brussel·les porta AstraZeneca als tribunals pel retard en l’entrega de les vacunes
  • CA

La Comissió Europea ha iniciat accions legals contra AstraZeneca pel retard en l’entrega de les vacunes contra la covid-19. Ho ha anunciat aquest dilluns el portaveu comunitari de Salut, Stefan de Keersmaecker, que ha confirmat que l’executiu comunitari va iniciar el procés en representació seva i dels 27 divendres. Segons ha dit Keersmaecker, la Comissió Europea porta la companyia als tribunals per “incompliment” de contracte i per no tenir una “estratègia fiable” per entregar “a temps” les dosis pactades. “Volem assegurar el subministrament ràpid de les dosis suficients que corresponen als europeus i que es van prometre en el contracte“, ha dit el portaveu comunitari. Prèviament a iniciar les accions legals l’executiu comunitari havia activat la via de l’arbitratge prevista al contracte. “La nostra prioritat és assegurar l’entrega de vacunes per protegir la salut a la Unió Europea”, ha dit en una piulada l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides.

Petició de cautelars

Un tribunal de primera instància de Brussel·les ha convocat dimecres a les parts per a la primera vista oral del cas. De fet, la CE ha demanat mesures cautelars contra la companyia per obtenir les dosis que reclamen. Fonts comunitàries apunten que els tribunals podrien forçar AstraZeneca a distribuir les vacunes a la UE sota amenaça de multa si accepten intervenir de forma provisional mentre resolen el fons del cas.

“Volem l’entrega de les vacunes”, reclamen des de Brussel·les. La CE denunciarà que la companyia “ha estat vulnerant contínuament” el contracte on es compromet a entregar 300 milions de vacunes durant la primera meitat del 2021. Entre gener i març AstraZeneca va entregar uns 30 milions de vacunes, en comptes dels 120 milions a què s’havia compromès inicialment. Al segon trimestre havia de repartir uns 180 milions, però només distribuirà uns 70 milions. Per tant, la farmacèutica no està proveint més del 60% de les vacunes que havia promès a la UE per a la primera meitat del 2021.

AstraZeneca defensarà que ha complert el contracte al·legant dificultats per escalar la producció en un moment d’alta demanda. “Estem avançant per resoldre els reptes tècnics i la nostra producció està millorant, però el cicle de producció d’una vacuna és molt llarg i les millores triguen a generar un augment de les dosis”, ha justificat la companyia en un comunicat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bit a abril 26, 2021 | 15:38
    Bit abril 26, 2021 | 15:38
    La màfia vacunera.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a abril 27, 2021 | 08:22
    ciutadà abril 27, 2021 | 08:22
    Quan els poderosos es barallen el poble en surt beneficiat
  3. Icona del comentari de: ciutadà a abril 27, 2021 | 21:03
    ciutadà abril 27, 2021 | 21:03
    Els plutòcrates de la salut van a plantofades.Visca!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa