MonPlaneta
Bancs i activistes climàtics, una aliança inusual contra l’Administració Trump
  • CA

Els grans bancs i els activistes contra el canvi climàtic dels Estats Units han trobat un punt d’acord: la denúncia d’una nova norma proposada per l’executiu de Donald Trump que posaria molts entrebancs a les entitats financeres a l’hora de desvincular-se de les indústries fonamentades en els combustibles fòssils. Segons explica la cadena nord-americana CNN, l’aprovació d’aquesta mesura impediria que els bancs neguessin crèdits a les indústries del petroli, el carbó i el gas només perquè no s’adiuen als valors corporatius dels bancs, i l’únic recurs per refusar deixar més diners seria l’existència d’incompliments de contractes de crèdit previs.

Tot i que les raons siguin diferents, el fet és que aquest pas del govern sortint dels Estats Units ha creat una aliança d’allò més inusual: els banquers i inversors, que volen tenir un control més gran dels seus riscos financers; i els activistes climàtics, que volen que la indústria dels combustibles fòssils desapareguin. L’Associació de Banquers d’Amèrica, un lobby amb 17 bilions (17.000.000.000.000) de dòlars en dipòsits, considera que la mesura és inacceptable perquè obliga els bancs a prendre riscos que no té per què acceptar mentre des de Ceres, un dels grups de pressió a favor de l’economia sostenible més importants del món, es considera que és un intent d’última hora d’aturar el progrés i la presa de consciència del canvi climàtic com “un risc financer sistèmic”. El cert és que, durant els darrers anys, els grans inversors han estat abandonant els negocis menys sostenibles, si no pel futur de la Terra, per la seva poca viabilitat a llarg termini.

En qualsevol cas, a més de l’oposició que ha despertat en sectors tan diferents, sembla que el futur d’aquesta norma és incert perquè el mandat de Donald Trump s’acaba aquest 20 de gener. Si l’agència federal que controla el sistema bancari nord-americà (l’OCC, “Office of the Comptroller of the Currency”) la implementa, es podria anul·lar-la per la via legislativa, ja que la llei dels Estats Units permet que el Congrés revisi i tiri enrere les normes imposades per l’executiu. A més, les declaracions del president electe, Joe Biden, pel que fa al seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic, són un bon indicador del curt recorregut que podria tenir aquesta acció de l’Administració Trump, l’enèsim entrebanc, i el darrer, que el president sortint ha posat en el camí cap a la sostenibilitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa