El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Augmenta a 304 el balanç de morts a Haití pel terratrèmol
  • CA

Almenys 304 persones han perdut la vida a Haití a conseqüència del terratrèmol sofert aquest dissabte pel país del Carib, segons un nou balanç de Protecció Civil, que ha registrat més de 1.800 ferits pel sisme. La major part de les víctimes mortals correspon al departament Sud, on s’han confirmat ja 160 morts, i li segueix el departament de Grand’Anse, amb 100, el Nippes, amb 42, i 2 en el departament nord-oest, ha informat l’organisme en el seu compte de Twitter. Els hospitals continuen rebent ferits pel terratrèmol, de magnitud 7,2 en l’escala de Richter.

“Les primeres intervencions, que han estat dutes a terme tant per professionals com per membres de la població, han permès treure a nombroses persones d’entre els enderrocs”, ha dit Protecció Civil.

El potent sisme, que ha provocat nou rèpliques amb magnitud superior a 4 en les hores posteriors, ha tingut lloc a les 08.29 (les 14.29, hora peninsular espanyola), a uns 12 quilòmetres de la localitat de Saint-Louis du Sud, i amb un hipocentre a 10 quilòmetres de profunditat, d’acord amb l’informe de l’Institut Geològic dels Estats Units (USGS).

Aquest organisme ha emès una alerta vermella davant la possibilitat que el sisme hagi deixat un gran nombre de víctimes, alguna cosa que ja van començar a reconèixer les autoritats amb les primeres imatges que arribaven dels llocs afectats i que mostraven edificis destruïts. La destrucció ha estat particularment notòria en la zona dels Cayes, on s’han esfondrat els hotels de Le Manguier i Petit pas Hotel, segons el diari ‘Le Nouvelliste’. Els mitjans locals han donat compte també del col·lapse dels centres sanitaris en algunes àrees.

Fins allí, s’ha dirigit el primer ministre, Ariel Henry, per a avaluar danys. “Acabo de sobrevolar a baixa altura en Els Cayes per a veure la magnitud dels danys amb la finalitat de canalitzar millor la resposta d’emergència”, ha dit en el seu compte de Twitter. Així mateix, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha informat que l’Hospital de la Concepció situat en aquesta ciutat està “desbordat”. “Mares esperen als afores amb els seus fills ferits”, ha dit en el seu compte de Twitter.

Haití, considerat el país més pobre de l’hemisferi occidental, encara viu amb l’impacte del catastròfic terratrèmol de 2010 que va deixar unes 200.000 persones mortes. El país també viu un estat d’agitació política des de l’assassinat al juliol del president Jovenel Moise. D’altra banda, Protecció Civil ha advertit que en els pròxims dos dies s’espera l’arribada de la tempesta tropical ‘Grace’ pel que ha demanat a la població “preparar-se per a protegir les seves vides i possessions”.

Estat d’urgència

Henry ha donat ordre de mobilitzar per complet “tots els recursos” del Govern haitià per a ajudar a les víctimes i apel·lat a la cooperació de la població per a salvar aquesta nova tragèdia. A aquest efecte, ha anunciat que declararà l’estat d’urgència.

“Estenc el meu més sentit condol als pares de les víctimes d’aquest violent terratrèmol que va provocar diverses pèrdues de vides humanes i materials en diversos departaments geogràfics del país”, ha indicat el mandatari. Henry ha confirmat que la major part dels danys s’han concentrat en el sud-oest del país, concretament en els departaments de Sud, Grand’Anse i Nippes.

“Vull fer una crida a l’esperit de solidaritat i compromís de tots els haitians, per a unir-nos enfront d’aquesta dramàtica situació que vivim actualment. La unió fa la força”, ha dit en una sèrie de missatges publicats en el seu compte de Twitter.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa