Augmenta a 724 el balanç de morts a Haití pel terratrèmol

Almenys 724 persones han mort i 2.800 han resultat ferides pel terratrèmol de magnitut 7,2 que ha sacsejat aquest dissabte l’oest d’Haití, segons un balanç preliminar de les autoritats del país del Carib, que avaluen la magnitud dels danys causats per un sisme que va fer témer en els primers instants l’arribada d’un tsunami a les costes.

El potent sisme, que ha provocat set rèpliques amb magnitud superior a 4 en les quatre hores posteriors, ha tingut lloc a les 08.29 (les 14.29, hora peninsular espanyola), a uns 12 quilòmetres de la localitat de Saint-Louis du Sud, i amb un hipocentre a 10 quilòmetres de profunditat, d’acord amb l’informe de l’Institut Geològic dels Estats Units (USGS).

Aquest organisme ha emès una alerta vermella davant la possibilitat que el sisme hagi deixat un gran nombre de víctimes, alguna cosa que ja van començar a reconèixer les autoritats locals amb les primeres imatges que arribaven dels llocs afectats. La destrucció ha estat particularment notòria en la zona dels Cayes, on s’han esfondrat els hotels de Le Manguier i Petit pas Hotel, segons el diari ‘Le Nouvelliste’.

Responsables de Protecció Civil han comparegut en roda de premsa per a confirmar un primer balanç de 724 morts, si bé han reconegut que continuen analitzant l’abast de la tragèdia. Han advertit igualment dels riscos de futures rèpliques, que podrien provocar noves ensulsiades.

Haití, considerat el país més pobre de l’hemisferi occidental, encara viu amb l’impacte del catastròfic terratrèmol de 2010 que va deixar unes 200.000 persones mortes. El país també viu un estat d’agitació política des de l’assassinat al juliol del president Jovenel Moise.

El govern activa una mobilització completa

El primer ministre d’Haití, Ariel Henry, ha donat ordre de mobilitzar per complet “tots els recursos” del Govern haitià per a ajudar a les víctimes i apel·lat a la cooperació de la població per a salvar aquesta nova tragèdia. A aquest efecte, ha anunciat que declararà l’estat d’urgència.

“Estenc el meu més sentit condol als pares de les víctimes d’aquest violent terratrèmol que va provocar diverses pèrdues de vides humanes i materials en diversos departaments geogràfics del país”, ha indicat el mandatari.

Henry ha confirmat que la major part dels danys s’han concentrat en el sud-oest del país, concretament en els departaments de Sud, Grand’Anse i Nippes. És a aquesta regió on Henry ha declarat que té intenció de viatjar en les pròximes hores “per a avaluar la situació en el seu conjunt”.

“Vull fer una crida a l’esperit de solidaritat i compromís de tots els haitians, per a unir-nos enfront d’aquesta dramàtica situació que vivim actualment. La unió fa la força”, ha dit en una sèrie de missatges publicats en el seu compte de Twitter.

Nou comentari