El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Almenys 189 detinguts en unes noves protestes contra Lukashenko a Bielorússia
  • CA

Almenys 189 persones han estat detingudes en un nou diumenge de mobilitzacions contra el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, segons el recompte de l’organització de Drets Humans bielorusa Viasna.

Informar sobre les protestes és cada cop més complicat perquè les autoritats expulsen i han retirat les credencials als periodistes, però continuen circulant vídeos de les manifestacions per xarxes socials, principalment a Telegram.

En els enregistraments es poden veure els manifestants fugint dels agents encaputxats de les forces de seguretat a Minsk o els policies copejant i emportant-se detinguts manifestants.

Les protestes s’han produït massivament malgrat la prohibició de les autoritats des de les polèmiques eleccions presidencials d’agost en què Lukaixenko va ser elegit per un ampli marge i en què l’oposició denuncia frau.

En les protestes de la setmana passada es van detenir més de 300 persones en una jornada en què les manifestacions van començar als barris de la capital per provar de convergir sobre el centre, cosa que no van permetre les forces de seguretat.

Aquest diumenge hi ha hagut manifestacions també en altres ciutats del país igualment per exigir la dimissió de Lukaixenko, que fa 26 anys que és al poder. “Aquest diumenge és el 18è consecutiu en el qual la gent demostra que està disposada a continuar defensant els seus drets”, ha apuntat per la seva banda la líder opositora exiliada Svetlana Tijanovskaya.

Tijanovskaya ha anunciat que es reunirà aquest dilluns a Berlín amb el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, i després viatjarà a Brussel·les per reunir-se amb l’alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, i diversos europarlamentaris.

“La tasca més important d’aquesta visita és aturar la violència i l’absència de lleis que sofreixen els bielorusos”, ha afirmat Tijanovskaya, que rebrà el prestigiós Premi Sajarov de Drets Humans del Parlament Europeu dimecres vinent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa