Alemanya tira pel dret i busca comprar dosis de la vacuna russa per tenir-les quan l’EMA l’aprovi

Els estats membres poden adquirir de manera bilateral vacunes que no estan incloses a la cartera pactada a nivell europeu

El ministre alemany de sanitat, Jens Spahn, ha anunciat aquest dijous que el seu país iniciarà converses amb Rússia per negociar una eventual compra de la vacuna russa Sputnik V contra la covid-19. La vacuna de moment no es pot fer servir a Europa perquè encara està en fase d’estudi per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès). “Com a representant d’Alemanya, he explicat al consell de ministres de sanitat de la UE que nosaltres negociariem de forma bilateral amb Rússia, primer de tot per saber quan i en quines quantitats podrien ser lliurades les dosis”, ha explicat el ministre a la ràdio alemanya WDR. Spahn ha explicat que la Comissió Europea va anunciar dimecres que no negociaria en nom dels 27 estats membre per comprar la vacuna russa com a bloc. El vaccí rus està ja registrat en 59 països però encara no ha rebut l’ok de l’EMA.

Segons l’agència Europa Press, la Comissió Europea ha negat fermament que la intenció d’Alemanya posi en risc l’estratègia comuna de la UE per a la compra centralitzada de sèrums. “Tenim una estratègia europea de vacunes basada en la negociació amb una sèrie d’empreses que han estat identificades. El fet que els estats membres decideixin comprar vacunes d’altres productors, i ja ha passat a Hongria, no és la fi de l’estratègia” , ha subratllat el portaveu principal de l’executiu comunitari, Éric Mamer.

Els estats membres poden adquirir de manera bilateral vacunes que no estan incloses a la cartera pactada a nivell europeu. Per contra, no poden tenir “negociacions paral·leles” per comprar sèrums que sí que formen part de l’estratègia centralitzada, com els d’AstraZeneca, Pfizer / BioNTEch, Moderna o Janssen. “Quan es tracta de vacunes que no són part de la nostra cartera, els estats membres poden entrar en contacte i tancar contractes amb desenvolupadors de vacunes que no estan cobertes. Si es tracta de vacunes que són part de la cartera, s’aplica la regla que no es poden acceptar negociacions paral·leles”, ha resumit el portaveu de Salut de la Comissió Europea, Stefan de Keersmaecker.

L’enfocament d’Alemanya, però, no seria el mateix que l’adoptat per Hongria, que va optar per seguir un procediment d’emergència per autoritzar l’ús de Sputnik V al seu territori. El govern alemany, en canvi, prefereix esperar que l’EMA doni abans una recomanació favorable a la vacuna russa. L’organisme sanitari europeu està avaluant una sèrie de dades sobre la seguretat i efectivitat de la vacuna Sputnik V, però encara no ha rebut una sol·licitud formal per obtenir l’autorització de comercialització dins del bloc.

Comentaris

    Paguem impostos per alimentar politics criminals i ferrovials de la mort 08/04/2021 5:37 pm
    UE UNIO D'ESTAFADORS, INEPTES I CRIMINALS. TANCAMENT JA I PRESÓ. SON UNS ASSASSINS
    Pep 08/04/2021 4:08 pm
    Política puerca de la derecha miserable.

Nou comentari