El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
20 anys de la matança de Srebrenica
  • CA

Avui es compleixen vint anys de la matança de Srebrenica. Més de 8.000 persones musulmanes van ser assassinades per les forces sèrbies en aquest municipi del sud de Bòsnia i Hercegovina. Unes 50.000 persones de tot el món rendiran homenatge a les víctimes d’aquell crim humanitari, el més gran a Europa després de la Segona Guerra Mundial. Així ho ha afirmat Camil Durakovic, alcalde actual d’Srebrenica, i que és on tindrà la cerimònia per recordar la tragèdia de l’11 de juliol de 1995. Hi seran presents, a part de familiars i ciutadans, representants d’uns 90 estats i organitzacions internacionals.

Srbrenica, una zona protegida per soldats holandesos de la ONU, va ser conquerida fa 20 anys per tropes sèrbies sota el comandament del general Ratko Mladic. Dos dies després van començar les execucions massives de musulmans, civils la gran majoria, i després van ser expulsats més de 23.000 dones i nens.

Amb ocasió de la commemoració en el Centre Memorial de Potocari, a les proximitats de la població, rebran sepultura les restes de 136 víctimes de la massacre que la Cort Internacional de Justícia (CIJ) considera un genocidi. Es tracten de 136 cossos que, identificats mitjançant anàlisis d’ADN se sumaran a les restes dels altres morts que ja hi ha a Potocari. Entre els qui seran enterrats hi ha vuit nens nascuts el 1978, que no havien complert els 17 anys quan van ser assassinats. Quatre d’ells reposaran al costat dels seus pares.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa