El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cruanyes: “TV3 ha d’intentar que els castellanoparlants la sentin seva”
  • CA

Toni Cruanyes està de promoció del seu nou llibre, ‘Un dels nostres. Identitats en conflicte a Catalunya’. I és per això que ha concedit una entrevista a ‘El temps‘ en la qual comenta l’actualitat periodística alhora que fa autocrítica de TV3. El presentador del ‘TN’ reconeix que la televisió pública té algunes coses a millorar: “No em toca a mi dir-ho, no sóc el director de TV3, però és cert que hauríem d’intentar que el públic castellanoparlant, que coneix el català perquè l’ha après a l’escola, senti la nostra televisió com la seva pròpia. I això, sovint, no passa“.

Una cosa que el sorprèn? Que vivim envoltats d’un sistema de traduccions: “Avui podem fer una vida plenament en català, però tenim un sistema de traduccions automàtiques, per exemple en els diaris, que tenen lectors que entenen perfectament el castellà i també a l’inrevés. Hi ha alguns articulistes, com ara el Quim Monzó, que no tenen pas gràcia quan es llegeixen traduïts al castellà. No entenc per què no ens els fan llegir en la seva llengua original”.

Toni Cruanyes, al capdavant del 'TN' TV3

Toni Cruanyes, al capdavant del ‘TN’ / TV3

També considera que s’hauria de fer més feina en incorporar col·laboradors a TV3 de diferents edats, orígens religiosos i culturals: “Són objectius que s’haurien de tenir sobre la taula, i no tinc cap dubte que la direcció de TV3 té presents tots aquests objectius. Una altra cosa és que no anem prou ràpid. Per dir-ho d’una altra manera, a TV3 ens falten més Mohameds, Ousmans, Nayats, Martínez, etc. per representar bé la societat catalana actual. Ens falta aquesta diversitat i és una assignatura pendent.” 

Ara bé, és conscient que TV3 fa una feina increïble per al país: “TV3, claríssimament, dibuixa un marc mental de comportament social del qual n’estic molt content. Crec que ha contribuït molt, per exemple, al fet que a Catalunya en aquests moments no hi hagi atacs xenòfobs o no hagi crescut un partit d’extrema dreta al si del catalanisme, que hi hagi elements, almenys públics, de solidaritat amb els refugiats, que hi hagi una conscienciació molt gran sobre el paper de la dona i la lluita contra la violència masclista… Tot això, crec, són atributs que no són únics de TV3 però que n’estic molt content”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa