El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El 2020, l’any més negre de Joan Carles de Borbó
  • CA

El 2020 ha estat un any negre per a Joan Carles I. La imatge pública del Borbó mai no havia estat tan malmesa, minvada per un seguit de filtracions que el mostren com un home fred i calculador que s’hauria aprofitat del seu estatus per orquestrar negocis corruptes. Els escàndols financers que hauria tramat van començar a ocupar les pàgines de diaris de tot el món, el que el va forçar a fugir d’Espanya el passat mes d’agost. S’ha refugiat a Abu Dhabi, paradís luxós per excel·lència, on segueix amagat durant aquesta tempesta. Però què ha passat durant aquests últims mesos?

La caiguda de l’emèrit va començar a gestar-se amb la seva abdicació, però enguany tot s’ha precipitat. L’origen de les filtracions que ho han tret tot a la llum se situa en el 2018, per això, de la mà de l’excomissari Villarejo. Les seves converses amb Corinna Larsen, examant del rei, estan plena de revelacions molt controvertides sobre els negocis opacs i també la vida personal de Joan Carles.

Joan Carles I i Corinna, en uns premis l'any 2012 / Europa Press
Joan Carles I i Corinna, en uns premis l’any 2012 / Europa Press

La comissió milionària per l’AVE a La Meca és només un exemple de les desenes de pistes que deixava caure Corinna, les que han donat ales a la Fiscalia Anticorrupció per començar a investigar. El passat mes de març, era The Telegraph qui ficava el dit en la ferida de l’emèrit. Asseguraven que Felip VI apareixia com a segon beneficiari d’una fundació offshore del pare, el que va forçar la Casa Reial a emetre un comunicat històric en el qual el rei anunciava que renunciava a l’herència econòmica del pare i que li retirava l’assignació. Passarien un parell de mesos fins que la Fiscalia anunciés que havia trobat indicis contra Joan Carles en la investigació sobre l’AVE a La Meca. Quan tots els dits l’apuntaven de manera acusatòria, Joan Carles va marxar d’Espanya i va instal·lar-se a Abu Dhabi. Era ja novembre quan la investigació sobre l’emèrit va revelar més irregularitats financeres, amb unes targetes opaques que també implicaven els seus nets grans. Davant d’això, Joan Carles va presentar una declaració tributària voluntària. I fins avui, quan Joan Carles segueix ocult entre l’or i les comoditats de la seva suite.

Joan Carles Borbó, en un dels últims actes públics als quals va acudir / TVE
Joan Carles Borbó, en un dels últims actes públics als quals va acudir / TVE

Tot això pel que fa als escàndols financers que ha protagonitzat. Ara bé, no hem d’oblidar tot el que ha sortit a la llum sobre la seva vida privada. Les revelacions de Corinna deixen clar que la seva relació era més que seriosa, de la qual va treure un regal de 65 milions d’euros. No obstant això, van acabar de molt males maneres. Ara l’acusa d’haver-la tractat d’una forma “molt cruel i agressiva“.

També en aquest 2020 hem conegut molts detalls sobre la relació de Joan Carles i Sofia. La periodista barcelonina Pilar Eyre ha publicat una biografia de l’emèrit en la qual treu a la llum episodis molt desagradables del matrimoni. Joan Carles no hauria dubtat en humiliar en públic la seva dona, un menyspreu constant que hauria començat el dia que van anunciar el seu compromís. De fet, assegura que no volia casar-se amb ella i que, de fet, fa 52 anys que no comparteixen habitació. Ara sentirien “una profunda indiferència” l’un per l’altre, el que explica després de treure a la llum anècdotes molt curioses sobre la seva escassa vida marital.

Joan Carles i Sofia, en el cotxe / Europa Press
El rei Joan Carles i la reina Sofia, en el cotxe / Europa Press

Joan Carles no guardarà bon record d’aquest 2020, un any marcat per la pandèmia i la seva caiguda en desgràcia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa