El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Indignació a la Casa Reial: la infanta Elena, dibuixada amb el símbol comunista
  • CA

La Casa Reial no viu uns mesos gaire calmats, precisament. Els Borbons s’han enfrontat durant aquests últims temps a un munt de polèmiques, per culpa de la fredor entre els seus membres i ara amb la retirada pública del rei Joan Carles. El seu comiat va estar marcat, de fet, per l’absència de la seva dona i de Felip i Letícia. Ara bé, qui sempre és al seu costat per fer-li suport és la infanta Elena. Sempre s’ha postulat com la seva filla més pròxima, el que s’evidencia a cada correguda de bous a la qual acudeixen junts. 

Això sí, la Infanta avui no és notícia per la relació amb el seu pare, sinó per una controvèrsia. Què ha passat? Tot començava amb l’arriscada elecció que ha fet el festival de poesia Vociferio, que ha posat una fotografia d’Elena en el cartell d’aquesta edició. En blanc i negre, somrient… però amb unes arracades que han enfurismat La Zarzuela. I és que li han col·locat unes arracades amb el logo comunista

Infanta Elena Vociferio

La Infanta Elena, representada en el cartell del festival Vociferio

La imatge de la primogènita dels reis emèrits està a tota València, que ja es prepara per a la gala del 16 de juny. Com és que han volgut tenir un gest així? Segons els organitzadors, “per generar debat“. A la seva pàgina web expliquen que han volgut fer un retrat realista d’una figura que “ha transcendit la política, pròpia de la cultura pop” i d’un símbol polític com és el comunisme. Què busquen? Com dèiem, “provocar una reflexió sobre si allò figuratiu i icònic pot realment generar una imatge explícita evident”. 

Hi ha hagut altres casos similars en els quals alguna organització ha fet servir una fotografia d’algun membre de la Casa Reial, el que normalment ha acabat als tribunals. L’organització d’aquest festival, per això, no estaria preocupada. ‘Vanitatis‘ s’ha posat en contacte amb el codirector del certamen, que ha confirmat que van escollir la infanta Elena per generar debat sobre la corrent de la poesia realista, que diu que està “totalment al servei de les estructures de poder”. Consideren que la Infanta Elena és qui “més surt de to”, per la qual cosa els hi servia com a metàfora per denunciar com s’està instrumentalitzant la ideologia.

Discurs de la infanta Elena /  Europa Press

De moment han aconseguit tenir repercussió, però caldrà veure si té conseqüències legals… 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa