El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El clatellot del Memorial d’Auschwitz a Pérez-Reverte
  • CA

 

 

Ni l’excusa de la ironia li ha servit a Arturo Pérez-Reverte per evitar una crítica educada i dura del Memorial d’Auschwitz a un desafortunat piulet de l’escriptor sobre les víctimes de l’Holocaust en aquest camp de concentració. La riada de tuits que en feien befa ha obligat al Memorial a estirar les orelles apel·lant a la seva sensibilitat intel·lectual com autor. 

 

Tot comença quan Pérez-Reverte piula:  “Anava a escriure una novel·la sobre Auschwitz, però ja no queden personatges lliures: La bibliotecària d’Auschwitz, La ballarina d’Auschwitz, El tatuador d’Auschwitz, El farmacèutic d’Auschwitz, La infermera d’Auschwitz, El màgic d’Auschwitz, El violinista d’Auschwitz…”.

 

La resposta no es va fer esperar i el compte oficial del Memorial va contestar: “La història d’Auschwitz és la història del patiment d’1,3 milions de persones. El seu tweet sembla desencadenar comentaris que tristament s’estan convertint en una burla irrespectuosa a la memòria d’aquestes persones. Més sobre aquesta difícil història:” i hi enllacen el llistat de les víctimes. 

 

Pérez-Reverte no s’arruga, replica i els acusa de ser ximples:  “Vostè o vostès necessiten més comprensió lectora, ja que demostren que recordar una causa noble no sempre corre parell amb la intel·ligència. Els meus tuits es burlen de tot el que, per modes literàries comercials, es grapeja un assumpte que hauria de tractar-se amb més rigor i respecte”.

 

Auschwitz tanca la polèmica amb dos tuits contundents: “Estem d’acord en què la història en la literatura ha de ser tractada amb rigor i respecte. Ens entristeixen tots els tweets que van convertir la seva crítica en una broma de mal gust. Ens sembla una falta de respecte a la memòria de les persones que van patir a Auschwitz”. I afegeixen: “Considerant la seva posició i sensibilitat literària, simplement haguéssim desitjat que hagués alçat la seva veu en defensa de les víctimes al donar-se compte de totes aquestes trivials, irrespectuoses i doloroses paraules”.

 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa