El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La compravenda d’habitatges baixarà un 2,6%, però els preus pujaran un 4,4%
  • CA

Servihabitat preveu que el preu de l’habitatge continuï repuntant el 2023, encara que la prudència en la conducta del comprador podrà relaxar significativament les pujades de preu, suavitzant-les fins al 4,4%.

Aquestes són algunes de les previsions que es desprenen de la XI edició de l’informe sobre el Mercat residencial a Espanya que elabora Servihabitat Trends, la plataforma de recerca i anàlisi del sector impulsada des de Servihabitat.

Pel que fa al comportament dels habitatges transaccionats, el 2022 es va prolongar l’efervescència que es va iniciar el 2021 després de la pandèmia, tancant un exercici amb prop de 720.000 compravendes, amb un creixement del 6% anual.

Amb les dades presentades, Servihabitat creu que aquest indicador amb prou feines es ressenti al llarg del 2023, tornant-se a situar al voltant de les 700.000, fet que suposa un descens anual del 2,6%.

A més, al seu informe Servihabitat Trends, l’asset manager immobiliari apunta a l’esforç per part de les famílies per accedir a la compra d’un habitatge aquest 2023 que presenta increments de forma sostinguda i se situa a cotes raonables. Així i tot, subratlla que “seria desitjable que no continués pujant”.

A l’informe també es destaca la falta d’habitatge de lloguer a Espanya, l’oferta del qual ha passat de les 91.854 unitats a les 67.248, cosa que subscriu una pèrdua del 26,8% entre el 2021 i el 2022. Es tracta d’un nou descens, ja que l’habitatge de lloguer presenta una caiguda del 50% respecte a fa dos anys. Segons Servihabitat, “la reducció es podria acusar si no s’elimina la limitació en els preus i no es crea un marc jurídic estable”.

Pel que fa a la previsió realitzada per Servihabitat per a aquest 2023, s’estima que el sentiment de prudència que marcarà l’accés al primer habitatge quedarà rellevat per l’inversor, que vol col·locar el capital en actius defensius. En aquest sentit, Iheb Nafaa, conseller delegat de Servihabitat, confia que “tot i que haurem de seguir de prop l’evolució en els costos de construcció, els tipus d’interès i l’accés al finançament, el sector immobiliari generarà noves oportunitats d’inversió”.

Per aprofundir com la incidència dels elements externs afecta el mercat, aquest any la companyia presenta l’Índex Servihabitat de Dinamisme del Mercat Immobiliari (INSEDiM), mitjançant el qual es mesura, a partir d’una ponderació de variables macroeconòmiques i sectorials, com evoluciona el mercat mitjançant un indicador únic.

En termes anuals, l’INSEDiM se situa aquest 2022 a +3,7 punts generals, una xifra que presenta el mercat en una dinàmica positiva en el marc d’un context macroeconòmic complex.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa