Sergi Mingote: La vida com a repte

Participa en algunes de les proves esportives més dures del món per recaptar fons per a la investigació de la histiocitosi i el càncer infantil. Acaba de publicar un llibre i protagonitza un documental
Sergi Mingote | Llibre 'Sergi Mingote. La vida como reto'

 

Quan l'any 2011 Sergi Mingote, l’alcalde de Parets, va conèixer la història de l’Arnau, va entendre de seguida que no es podia quedar de braços plegats. A l’Arnau, que actualment té 5 anys, li van detectar histiocitosi de cèl·lules de Langerhans, una malaltia rara i de la que se sabia molt poc. Uns mesos després també li van diagnosticar que tenia síndrome hemofagocític. “Em van venir a veure dos pares desesperats perquè tenien un fill amb una malaltia que no sabien què era. Poc després van saber que era histiocitosi”, recorda Mingote. “A partir d’aquell moment vam iniciar un projecte comú per aconseguir recursos per a investigar la malaltia”. Va ser l’origen de La Lluita d’Arnau.


“Li van detectar la malaltia quan tenia 2 mesos. Va començar tenint molts granets al cos”, explica la mare de l’Arnau, Irene Navarro. “Als 7 mesos, va començar un tractament de quimioteràpia, perquè se li va escampar a altres òrgans. No el podíem ni agafar en braços perquè tot ell era una pupa”. Després de dos anys de tractaments, d’un trasplantament de medul·la i de diverses recaigudes, l’Arnau va començar a guanyar la batalla a la malaltia. De mica en mica es va anar recuperant. “Ara mateix és un nen que va a l’escola, que corre, que juga, que està bé”.


 

Però la Lluita d’Arnau, aquell projecte iniciat perquè s’investigués la histiocitosi, continuava endavant. El primer objectiu va ser obrir una línia d’investigació a l’Hospital Sant Joan de Déu. Els calien 40.000 euros. “Vam fer de tot, des de tornejos de futbol, botifarrades, activitats per a nens, un concert. I entre nosaltres i els pares d'un altre nen de Castelldefels vam aconseguir aquests 40.000 euros i vam iniciar la investigació, al febrer del 2014”, afegeix Navarro. Després de dos anys i mig, la investigació ha començat a donar els seus primers fruits: S’ha avançat molt en el diagnòstic i el tractament, però segueixen fent falta recursos. 

La Lluita Team


 

La Lluita d'Arnau va ser l'embrió de La Lluita Team, un equip esportiu multidisciplinari que es dedica a participar en les proves més dures del món amb l’objectiu de recaptar fons per avançar en la investigació de la histiocitosi. Sergi Mingote, un esportista nat i alpinista –ha fet quatre vuitmils, entre ells l’Everest–, va completar el 2013 l’Ironman de Suècia i l’any següent va tornar a la muntanya i es va embarcar en la missió de fer cim al Khan Tengri, juntament amb Josemi Herrera. “L'objectiu era pujar la muntanya i apadrinar cadascun dels metres, els 7.010 metres. Això al final és un projecte interessantíssim, perquè deriva en aportacions de moltíssima gent. Es van recaptar 16.000 euros”.

 

Tràiler del documental 'La lluita d'Arnau'

 

 

De mica en mica La Lluita Team ha anat creixent i s’ha convertit, com diu irònicament Mingote, en un petit exèrcit: “Necessitàvem que fos una lluita de molts, que petits granets de sorra acabessin formant una gran muntanya”. Així, s’han anat integrant a La Lluita Team esportistes com el medallista paralímpic Miguel Luque, amb el qual Mingote vol creuar l’estret de Gibraltar nedant, o Joan Soto, un ciclista amb discapacitat visual, amb qui Mingote participa en proves de tàndem, com ara les 24 hores de Cheste, on van quedar campions d’Espanya. Completen l’equip Josemi Herrera, José Manuel Álvarez i Vanessa Pérez. “El que pretenem és fer visible que amb valors com l’esforç, el sacrifici i la constància, que són inherents a l’esport, es pot aconseguir sortir, es poden aconseguir resultats i també es pot sortir d'una malaltia com aquesta”.


 

Mingote, que aquest 2016 entre d’altres ha completat la Titan Desert, la prova ciclista més dura del món, ja té altres reptes en el punt de mira: la Marathon des Sables, l’abril del 2017, o la ja esmentada travessia nedant de l’estret de Gibraltar, al juny del 2017. Pel que fa a la muntanya, no descarta fer algun dia el K2, tot i que ho deixa per més endavant: “Ara ho tinc complicat per la meva feina. Pensa que entreno sempre de nit, o a primera hora del matí. El K2 sempre segueix allà, però haurà d’esperar”.

 

Mingote a la Titan Desert | lalluitateam.org

 

Un esportista que va acabar sent alcalde

 

A part d’esportista, Sergi Mingote és alcalde de Parets des de l’any 2011. Va ser reelegit el 2015. Assegura que no hi ha tanta distància entre ser un esportista d’elit i fer d’alcalde: “Són vides molt paral·leles perquè la vida d'un esportista d'elit, o la d'un esportista que lluita per aconseguir grans reptes, no deixa de ser també la lluita que al final té un alcalde, que creu amb el que fa, que lluita per aconseguir el millor pel seu poble”. I afegeix: “Moltes vegades la constància, el sentit comú, la presa de decisions, el treball en equip, tot allò que són valors de l'esport, els aplico directament a la meva feina”.


 

Un llibre i un documental

 

L’ascens del Khan Tengri, l'any 2014, va ser l’espurna del llibre Sergi Mingote. La vida como reto, que edita Ediciones B, un llibre que recull la trajectòria esportiva de Mingote i que dedica el seu capítol més extens a l’ascens solidari d’aquest cim. Els autors són el mateix Mingote i Irene Navarro. Tanmateix, Albert Barceló ha realitzat el documental La Lluita d’Arnau, que explica la història de l’Arnau i l’ascens al Khan Tengri.
Comentaris

envia el comentari