El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La transferència de drets audiovisuals per part dels clubs durant 25 anys afebleix la proposta de finançament de Madrid, Barça i Athletic
  • CA

El finançament que proposa el Projecte Sostenible, elaborat per Key Capital Partners, que va col·laborar en el projecte de la Superlliga, se sustentaria en un préstec atorgat per Bank of America, HSBC i JP Morgan.

No obstant això, analistes consultats creuen que l’alternativa proposada no és un ‘term sheet’ de finançament, ja que no hi hauria compromisos concrets per part de les entitats financeres, ni suposa una proposta vinculant, ni tan sols indicativa de finançament per part dels inversors finalistes, ja que no està signada.

El Projecte Impuls planteja una proposta vinculant llesta per a ser executada si ho decideixen els clubs de LaLiga. La proposta de LaLiga es basa en una aportació de capital i incorpora un soci estratègic que comparteix riscos.

En el cas de l’alternativa hi hauria un retorn fix per a les entitats que presten. Es tracta d’un finançament que requereix atorgar garanties als finançadors amb un dret preferent sobre ingressos audiovisuals, segons la mateixa anàlisi, que considera que clubs que tenen pignorats els seus drets de televisió no podrien adherir-se tret que dediquessin els diners rebuts a cancel·lar deutes preexistents. Un altre dubte que sorgeix és el que ocorreria amb els clubs que descendeixin i si haurien de pagar els deutes fixos durant 25 anys sense tenir recursos per a això.

En el cas del Projecte Impuls l’estructura de comptes de participació, possibilita la incorporació de CVC com a soci, assumint risc de capital. La valoració oferta pels fons CVC ha estat considerada raonable des d’un punt de vista financer pels dos experts independents que l’han analitzat: Rothschild i Duff & Phelps. Representa un múltiple de 15x Ebitda, superior a la mitjana de les companyies cotitzades del món de l’esport o al de les transaccions comparables, segons aquesta anàlisi.

El valor dels drets de televisió de les grans lligues de futbol europees ha caigut en les últimes subhastes. LaLiga està experimentant una forta caiguda en el nombre de subscriptors de televisió a Espanya, mentre que les noves plataformes d’entreteniment (Netflix, Amazon Prevalgui, Disney+, HBO) aconsegueixen xifres rècord d’abonats.

Les lligues domèstiques estan sent amenaçades per possibles canvis en el futbol internacional, la qual cosa fa necessària una transformació del negoci per a revertir la tendència i assegurar el creixement futur, transformació que es podria fer amb capital a llarg termini que permeti invertir i reduint endeutament.

Els Fons CVC posen en valor la seva experiència en l’àmbit esportiu i tecnològic, havent treballat juntament amb clubs i federacions en projectes de característiques similars que van aconseguir van llançar resultats positius. Alguns exemples són la Formula 1, la Moto GP, o actualment, les inversions en rugbi i voleibol.

L’estructura actual és voluntària permetent als clubs que no vulguin prendre el capital que ofereix La Lliga mantenir el 100% dels seus drets audiovisuals a futur sense que es vegin afectats. Aquesta voluntarietat aplica als integrants actuals i futurs de LaLiga.

El Projecte Impuls va rebre a l’agost el suport de 39 dels 42 clubs de LaLiga. La proposta definitiva ha estat aprovada de manera unànime en la Comissió Delegada de l’1 de desembre.

L’anàlisi comparada entre totes dues alternatives en la carta remesa ahir pel Reial Madrid, F.C Barcelona i Athletic de Bilbao per a presentar el Projecte Sostenible està generant dubtes en clubs sobre la serietat i rigorositat de la nova proposta, donades les incorreccions i imprecisions financeres que consideren que presenta, amb xifres poc realistes com la quantificació dels ingressos de LaLiga en 50 anys en 1.875.595 milions d’euros (gairebé 2 bilions), el 20% del PIB actual d’Espanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa