Món Esport
El Barça reacciona, però es queda a mitges i perd el clàssic (2-1)
  • CA

Gairebé, gairebé, gairebé… però no ha pogut ser. El Barça ha perdut el clàssic a Valdebebas, condemnat per una primera part nefasta. Els blaugranes han aconseguit reaccionar a la segona meitat, però s’han quedat a mitges i només han pogut batre Courtois una vegada, de la mà de Mingueza. Els dos gols dels blancs a la primera part, obra de Benzema i Kroos, han estat massa per als de Koeman. Mig partit per a cada equip, i un final duríssim per als culers, que han tingut l’opció d’empatar a la darrera ocasió amb un travesser d’Ilaix Moriba (2-1).

Tragèdia al primer acte

La primera part ha estat terrible per al barcelonisme. Després d’uns deu primers minuts inicials de molta especulació, els blancs han colpejat amb contundència amb un golàs de Karim Benzema. Ha estat en una jugada que ha començat pel lateral dret, on Jordi Alba ha comès un error molt greu deixant passar Fede Valverde. Aquest ha trobat Lucas Vázquez, que ha rifat la pilota a l’àrea i Benzema ha rematat amb una màgia excepcional. D’esperó ha batut Ter Stegen de forma magistral i ha deixat el Barça amb un pam de nas.

Han passat els minuts i, per molt que els blaugrana han controlat la possessió, els blancs han seguit fent molt mal al contraatac. Óscar Mingueza ha patit moltíssim per aturar Vinícius Jr, fins que el brasiler ha forçat una falta a la frontal de l’àrea. Toni Kroos ha executat el llançament, el qual ha rebotat en Sergiño Dest, que ha comès un error imperdonable, i s’ha introduït la pilota a la porteria. Ni Alba ni Ter Stegen, tots dos sota pals, han vist passar l’esfèrica.

La tragèdia ja estava instal·lada sobre la gespa per part culer i ha estat a punt de ser encara major quan Valverde ha impactat una pilota contra el pal i, en el refús, Ter Stegen ha salvat el Barça del tercer dels merengues. A partir del minut 35, els de Koeman han pogut calmar el partit i han començat a arribar a la porteria de Thibaut Courtois. Leo Messi ha estat a punt de marcar un golàs olímpic de córner, però la pilota s’ha estabellat al pal. En un nou llançament des de la cantonada a les acaballes de la primera meitat, Courtois ha salvat el que hauria estat el gol de l’argentí.

Koeman sí que sap intervenir

Lliçó tècnica de Koeman al descans. Ha canviat el sistema, ha passat dels tres centrals al 4-3-3 i el partit ha canviat de forma radical. El Barça ha començat a atacar, a trobar espais… El Madrid feia molta por al contraatac, però no han pogut culminar amb encert cap acció. Qui sí que ho ha aconseguit ha estat, ni més ni menys, que Òscar Mingueza. El central de Santa Perpètua ha rematat una bona centrada de Jordi Alba, la primera, i ha batut Courtois per donar esperances als culers. Una rematada poc ortodoxa, però efectiva.

A partir d’aquest moment la dinàmica ha estat la mateixa. El Barça ha atacat amb moltíssima insistència i el Madrid ha viscut del contraatac. N’han tingut algunes de clares, però Vinicius ha estat un autèntic esperpent en atac i ha malbaratat totes les ocasions dels blancs. Amb tot això, els blaugranes han anat buscant ocasions i al minut 75 Ilaix Moriba, que acabava d’entrar, ha tingut una gran rematada a l’interior de l’àrea que ha estat a punt de suposar l’empat.

Els darrers compassos del duel han estat molt frustrants. El Barça ha intentat jugar, però el Madrid, molt i molt contundent i fins i tot brut, ha evitat totes les internades blaugrana. De fet, Casemiro ha acabat expulsat al minut 90 per un parell d’entrades criminals, però molt intel·ligents per dinamitar qualsevol opció dels culers. A l’ultimíssima jugada, Ilaix ha enviat la pilota al travesser. Una autèntica llàstima. Els merengues se situen líders de la classificació a l’espera de què passi amb l’Atlètic i el primer clàssic de l’era Laporta acaba amb decepció.

Al calaix dels detalls, un penal no assenyalat de Mendy sobre Braithwaite, que no s’ha ni consultat amb el VAR. Ha estat una acció molt estúpida, però es podria haver assenyalat tranquil·lament, ja que ha agafat el braç del danès a l’interior de l’àrea. També l’escenari, doblement trist. Valdebebas no és un estadi per un clàssic, de la mateixa manera que la pluja que ha ofegat el duel, sobretot durant la segona part, ha estat una pedra a la sabata, des del punt de vista de l’espectador i també del del futbolista.