Vox afirma que s'ha demostrat que aquest "procés concertat" va usar la violència

Consideren demostrada la malversació i també violència, després de la declaració de Rajoy i Sáenz de Santamaría

 

 

 

El secretari general de Vox i advocat de l'acusació popular en el judici per l'1-O, Javier Ortega Smith, no ha volgut entrar a valorar la negativa dels exdiputats de la CUP, Antonio Baños i Eulàlia Reguant, a respondre les seves preguntes. Ortega Smith s'ha limitat a qualificar de "correctíssima" l'actuació del president del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, que els ha acabat fent fora de la sala. Vox considera demostrada la malversació i també l'existència de violència a Catalunya, abans i durant l'1-O, després de la declaració de l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

 

 

Javier Ortega Smith ha fet pública la seva satisfacció després de, segons ell, haver comprovat "amb dos testimonis d'excepció", en referència a Santamaría i Rajoy, que hi ha hagut un procés concertat des de la Generalitat per la "ruptura de la unitat nacional". Per Vox, la declaració d'independència duia implícita la vulneració constitucional i del principi de sobirania nacional i la desobediència a les resolucions dels tribunals de justícia.

 

 

Per Ortega Smith, ha quedat demostrat que aquest "procés concertat" va usar la violència, no només el 21 de setembre, sinó en dies posteriors, i que va culminar amb "la violència contra els cossos i forces de seguretat de l'Estat l'1-O". Finalment, ha valorat que davant d'una situació "d'absoluta excepcionalitat", el govern espanyol va aplicar el 155 i va ordenar el reforç policial a Catalunya amb l'operació Copèrnic "per mantenir l'ordre constitucional i evitar situacions de violència". També consideren que ha quedat acreditat, segons els informes de la Guàrdia Civil, que es van desviar 1,6 milions d'euros al referèndum i per tant hi va haver malversació.

 

Comentaris