Una patinada de Marchena amb Bernaola fa més gran l’“a por ellos”

L’actuació de les policies estatals a Catalunya durant la tardor de 2017 no va ser exemplar. Sobretot, per bona part de la ciutadania. I aquesta tarda, una patinada de Manuel Marchena al judici del procés ha permès posar encara més en relleu, el comportament de la Guàrdia Civil a Calella, després del referèndum. El president del Tribunal s’ha hagut d’empassar la declaració d’impertinència d’una pregunta i finalment ha hagut permetre a la lletrada de Jordi Sànchez, Ana Bernaola, formular-la. La relliscada encara ha enaltit més la resposta, gens galdosa per a l’institut armat. Ha fet resonar més a la sala com de viu era “l’a por ellos”.

 

 

Ha estat durant la segona testifical de la tarda. A l’estrada s’hi ha enfilat Josep Grima, un empresari de Calella, sol·licitat per la defensa de Jordi Sànchez. L’advocada Bernaola li ha preguntat pels incidents posteriors del ciutadans amb els Guàrdies Civils que s’estaven als hotels del municipi. Ha començat a explicar com els membres de l’institut armat durant els dies previs carregaven i descarregaven armes, porres i altres materials de manera vistosa. “Te’ls trobaves per les sales de festa”, ha apuntat com qui no vol la cosa. També ha relatat quan l’1-O a la nit van haver-hi incidents per agressions dels agents.

 

Ha estat aquí quan Marchena l’ha tallada. La lletrada ha elevat protesta i s’ha resistit a retirar la pregunta. Bernaola recordava a la sala que les acusacions havien portat guàrdies civils que havien explicat els fets des del seu prisma. L’ha coartat de manera abrupte de nou. Però mentre les acusacions preguntaven , el magistrat veterà Luciano Varela li ha tocat el crostó i ha enraonat amb la resta de togats. Aleshores, un cop acabades les preguntes acusatòries, s’ha autoesmenat i ha demanat a Bernaola que repetís la pregunta.

 

 

S’ha fet el silenci. Llavors Grima ha començat a narrar la seva versió dels fets. Ha asseverat que un cop van tancar tots els col·legis es va fer una celebració a la plaça de l’Ajuntament i després van voler anar a protestar davant la Guàrdia Civil. Concretament a l’hotel Vila de Calella, que es troba al centre. “Mentre protestàvem, un agent de la Guàrdia Civil va treure una porra extensible i en van començar a sortir més, i van fer caure els mossos a terra i donaven cops”, ha ressaltat. “Tenien una actitud xulesca”, ha insistit. “Se’ns van orinar a sobre”, ha emfatitzat. Fins i tot, segons el seu relat, van apallissar un gos. Els fets van ser denunciats i es decretar el sobreseïment provisional. Està recorregut.

 

Nou comentari